Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul Chicu către agricultori: „Vreau…

Premierul Chicu către agricultori: „Vreau să vă rog să nu faceți uz de acțiuni ilegale în exprimarea nemulțumirii dvs”. Apelul făcut de prim-ministru

Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat marți, 28 iulie, într-o conferință de presă că Guvernul va aloca 350 de milioane de lei pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei și ploilor cu grindină, dar, totodată, Chicu a venit și cu un apel către agricultorii care au protestat la Ștefan Vodă și Căușeni.

Astfel, Chicu i-a îndemnat pe agricultori să „nu permită lăcustei politice să intre în sectorul Agriculturii”. Tot aici, Chicu a ținut că-i atenționeze pe agricultorii care au protestat în cele două raioane, că au admis unele acțiuni ilegale în timpul manifestațiilor și i-a chemat pe aceștia la dialog.

Eu contez pe înțelegerea agricultorilor care cu siguranță pot delimita acțiunile reale de promisiunile unor politicieni.

Am văzut ieri unele exprimări de nemulțumiri fondate, aș spune eu, din partea unor agricultori în Ștefan Vodă și Căușeni. Sunt două raioane care cel mai probabil sunt cel mai tare afectate. Ministrul Perju a avut discuții cu acești agricultori, le-a explicat despre aceste măsuri cu care statul vine în suport. Totuși agricultorii au decis să manifeste, să protesteze. Cadrul legislativ al Republicii Moldova este foarte permisiv în materie de proteste, exprimarea nemulțumirii. Totodată, metoda aleasă de blocare a traseelor naționale inspirată și instigata de doi deputați nu este cea mai bună. Eu mă adresez agricultorilor cu rugămintea – stimați reprezentanți ai acestui sector, nu permiteți lăcuste politice să intre în sectorul dumneavoastră. Aveți o experiență foarte mare în interacțiunea cu diferite Guverne și autoritățile statului, iar dacă o să se bage „politicani” în acest sector, nu are cum ramura să înflorească. Guvernul vine cu măsuri suficiente la această etapă pentru a acorda suport. Atunci când vom avea rezultatele evaluării pierderilor pentru grupa a doua, vom veni cu suport suplimentar. De aceea eu vă propun să avem dialog focus pe problemele reale ale agriculturii și mai puțină politică. Vreau să vă rog să nu faceți uz de acțiuni ilegale în exprimarea nemulțumirii dumneavoastră ori blocare a traseelor este acțiune ilegală. Nu vă lăsați ademeniți și instigați de politicieni iresponsabili care au unicul scop să acceadă la putere nu să vă ajute și probabil veți fi de acord că atunci când vreți să blocați traseele, afectați alți agenți economici din alte sectoare. Prin aceasta afectați și posibilitatea Guvernului de a vă ajuta pe dumneavoastră. Atenționez că asemenea manifestări a opiniei dumneavoastră vă prejudiciază în primul rând pe dumneavoastră, vă chem la înțelegere și la dialog”, a declrat Chicu.

În acest context, premierul Chicu a declarat că Guvernul îi va ajuta pe agricultori.

„Vreau să le spun agricultorilor că Guvernul va veni cu suportul posibil având obiectivul de a va ajuta. Doar prin dialog și doar prin conlucrare aceste probleme pot fi depășite. Politica nu o să va aducă nimic, suntem deschiși pentru discuții, atât la nivel de minister cat și la nivel de guvern (…). Astfel, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori în urma secetei și grindinei guvernul alocă în total la această etapă 350 milioane de lei”, a mai declarat Chicu.