Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nu vor participa la desemnarea…

Nu vor participa la desemnarea Guvernului şi cer demisia in-corpore a membrilor Curţii Constituţionale

Fracţiunea parlamentară a socialiştilor a anunțat că nu va vota nici un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi nu va participa la şedinţele respective ale Parlamentului.
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a criticat decizia Curţii Constituţionale, conform căreia preşedintele ţării este forţat să înainteze pentru funcţia de premier un candidat propus de majoritatea parlamentară, alcătuită de Partidul Democrat. El califică această decizie drept un pas sigur spre uzurparea puterii de stat.

Igor Dodon a menţionat că, în ziua de 4 ianuarie, pentru care este preconizată şedinţa specială a Parlamentului RM pentru alegerea Guvernului Ion Sturza, deputaţii socialişti se vor afla alături de protestatarii din Orăşelul Victoriei.
Decizia Curţii Constituţionale, prin care preşedintele ţării este forţat să înainteze candidatura pentru funcţia de prim-ministru, recomandată de majoritatea parlamentară, a fost calificată de Igor Dodon ca o acţiune de uzurpare a puterii de stat. „La ce bun mai avem nevoie de Parlament, Guvern, Preşedinte, cînd Partidul Democrat îl are într-un buzunar, pe Procurorul General, Corneliu Gurin, iar în celălalt – pe preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase?”, a menţionat Dodon. Preşedintele Partidului Socialiştilor a atenţionat asupra faptul că, în decursul întregului an, Curtea Constituţională a luat mai multe decizii controversate în interesul celor, care au în subordonare această instituţie publică. Drept exemplu, Dodon a indicat asupra adoptării bugetului de stat pe răspunderea Guvernului, ceea ce contravine Constituţiei RM, totuşi o astfel de situaţie a fost acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.

În consecință, PSRM cere demisia in-corpore a tuturor membrilor Curţii Constituţionale.

Curtea Constituțională nu a comentat declarațiile socialiștilor.