Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nicolae Timofti face destăinuri despre…

Nicolae Timofti face destăinuri despre limba română. Klaus Iohannis așteaptă „primii pași” ai guvernării

În cadrul vizitei oficiale la București, șeful statului, Nicolae Timofti a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre relațiile dintre R. Moldva și România și sprijinul acordat de statul vecin în realizarea parcursului european.

Președintele României, Klaus Iohannis a exprimat sprijinul României față de cursul european adoptat de R. Moldova. Acesta a apreciat activitatea lui Nicolae Timofti în perioada mandatului, orientată spre consolidarea relațiilor dintre R. Moldova și România. Iohannis a declarat că vizita șefului statului, dar și a premierului Filip, din 26 ianuarie, denotă intenția de colaborare cu statul român.

În cadrul întrunirii, oficialii au abordat subiecte precum etapa implimentării de către R. Moldova a Acordului de asociere cu UE, situația economică și a finanțelor publice, dar și sprijinul  financiar din partea României.

„Sprijinul pe care vrem să-l oferim R. Moldova, un împrumut rambursabil și un ajutor umanitar nerambursabil, trebuie să vină în situația în care și noi constatăm progrese în ce privește abordarea publică a R. Moldova. Suntem pe aceeași lungime de undă și am aflat cu bucurie că unele condiții sunt deja puse în practică, iar președintele m-a asigurat că Parlamentul va începe să lucreze în sesiunea de mâine și este pregătit să sprijine noul guvern pentru a îndeplini condițiile la care s-a angajat Guvernul.”, a menționat Klaus Iohannis.

Președintele României a accentuat și faptul că este nevoie de mai multe proiecte economice comune, un exemplu fiind gazoductul Chișinău-Iași.

La rândul său, Nicolae Timofti a mulțumit președintelui Iohannis pentru ajutorul constant în parcursul european al R. Moldova.

„Criza politcă de la Chișinău și probleme instituționale nu au afectat în niciun fel dialogul politic și economic între cele două maluri ale Prutului. Dimpotrivă, am sentimentul că greutățile prin care trece R. Moldova, ne-au apropiat și mai mult, iar perspectivele de colaborare devin tot mai intense. Sprijinul constant și valoros pe care România ni-l acordă în multe domenii este de necontestat. Apropierea noastră politică, economică și informațională trebuie să fie un deziderat al anilor care urmează.”, a menționat Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti a subliniat faptul că prima vizită a sa în calitate de președinte a efectuată în România, iar întrunirea de astăzi, va fi probabil, ultima în cariera de șef al statului. „Suntem uniți prin sânge, istorie și spirit, trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperității și securității noastre a tuturor. Mă atrage foarte mult România, mă simt ca acasă și în Moldova, și în România.”  Acesta a mai declarat că la întrunirea șefilor de stat din CSI a afirmat că „limba română este limba părinților mei, a buneilor mei, a neamului meu și a oamenilor care trăiesc pe pământul R. Moldova.”

Referitor la primă tranșă de 60 mln de euro din creditul rambursabil oferit de România, Klaus Iohannis a declarat că finanțarea a fost blocată din cauza situației politice instabile din R. Moldova.

„Moldova are un nou Guvern, are un prim-ministru, pe care l-am întâlnit, care se pare hotărât să pună în practică ceea ce a promis, de aceea așteptăm primii pași pe calea reformelor, după care vom acorda prima tranșă. Este vorba de condiții ce țin buna guvernanță bancară, de independența justiției, dar și de lucruri foarte concrete, precum aprobarea unui acord cu FMI. Nu știm cât va dura procesul. Respectiv, am decis să acordăm un ajutor umanitar nerambursabil, pentru a veni în sprijinul oamenilor de acolo.”, a declarat Klaus Iohannis.

Nicolae Timofti a dat asigurări că parcursul european al R. Moldova este unul ireversibil. „O spun cu regret, s-au făcut unele greșeli pe parcursul guvernării. Situația nu este simplă, dar cred că poporul R. Moldova va alege întotdeauna în Parlament forțe pro-europene, ceea ce ne va da posibilitatea să realizăm acest program. Greșelile despre care se vorbește, mai cu seamă dispariția unei sume considerabile din Banca Națională, denotă faptul că există multe nereguli în sectorul financiar-bancar. În urma discuțiilor cu FMI și cu ajutorul partenerilor europeni vom găsi soluții. Sunt sigur că nu există altă cale decât cea europeană.”, a declarat Nicolae Timofti.

Klaus Iohannis s-a arătat încrezător că autoritățile de la Chișinău vor implimenta în timpul apropiat toate recomandările Rezoluției Consiliului European. „Am toată convingerea că nu vom merge în Modlova să dialogăm pe mai multe voci, dar vom dicuta, și România, și UE aceleași lucruri, care definitiv sunt importante, nu doar pentru noi, dar și pentru cetățenii R. Moldova. Respectarea lor va duce la o integrare europeană avanasată și la bunastrarea cetățenilor.”

Foto: independent.md