Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Majoritatea PD nu are suficiente…

Majoritatea PD nu are suficiente voturi pentru a-l demite pe președintele Timofti

Pentru inițierea procedurii de demitere a președintelui statului, Parlamentul are nevoie de 67 de voturi.

Potrivit normelor constituționale, preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament doar în cazul săvârşirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituţiei. Acest lucru se poate întâmpla cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi – 67 de voturi. Propunerea de demitere poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neîntârziat la cunoştinţa Preşedintelui R. Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului şi Curţii Constituţionale explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Respectiv, pentru inițierea procedurii de demitere a președintelui este nevoie de 67 de voturi.

Fracțiunea PSRM, care deține 24 de mandate, nu va susține demiterea șefului statului Nicolae Timofti. Anunțul a fost făcut de către liderul socialist, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă. Fără aceste voturi, în Parlament mai sunt disponibile încă 77 de voturi. Dacă ținem cont de faptul că fracțiunea PLDM, fără cei plecați spre majoritatea PD, are încă 11 deputați, reiese că în Parlament, fără voturile PSRM și PLDM rămân 66 de voturi, insuficiente pentru a-l demite pe președinte. Totodată, încă nu este clar cum vor vota cei care au plecat, din PLDM spre majoritatra PD, dar nici cei din grupul Leancă. Fără ei, voturi pentru demiterea lui Timofti sunt și mai puține.

„Salutăm decizia domnului Timofti de a respinge candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Noi pe parcursul ultimilor ani am cerut demisia lui Timofti. Noi în continuare considerăm că Timofti nu merită acest fotoliu. Totuși, noi nu vom vota acum nicio inițiativă de demitere a lui Timofti. Noi considerăm că demisia lui Timofti acum ar deschide calea unioniștilor pentru următorii trei ani”, a declarat Igor Dodon.

Precizăm că, în presă au apărut vehiculări referitoare la faptul că deputații ar putea iniția procedura de demitere a lui Nicolae Timofti, ca rezultat al deciziei sale de a respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru.