Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului: este examinat…

LIVE Ședința Parlamentului: este examinat Proiectul legii cu privire la organizațiile necomerciale

Parlamentul se întrunește în ședințe pe 11-12 și 18-19 iunie curent. În agenda ședințelor sunt incluse circa 30 de proiecte de acte legislative. Astfel, deputații vor examina proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale, proiectul privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020, proiectul pentru ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind implementarea Proiectului ”Deșeuri solide în Republica Moldova” etc.

16.34: Legea cu privire la organizațiile necomerciale a fost votată în lectura a doua.

14.57: Deputații au luat o pauză pentru convocarea ședinței Comisiei juridică.ț

14.50: Unul dintre amendamentele înainte de Vasile Bolea prevede faptul că organizațiile necomerciale nu vor putea susține sau presta servicii partidelor politice. Totuși, organizațiile necomerciale constituite de către partidele politice, vor putea presta servicii partidelor „în scopul consolidării capacităților organizaționale ale acestora”.

Deputații din opoziție au menționat că prin acest amendament, organizațiile necomerciale de specialitate, nu vor putea presta servicii partidelor.

„Niciun ONG specializat într-un anumit domeniu, cum ar fi protecția mediului sau drepturile copilului, nu va putea presta niciun serviciu pentru partide. Șmecheria este că partidul își va înființa un ONG, care la rândul său, va contracta un ONG de specialitate și, în acest mod, poți organiza și o spălare de bani, dacă vrei. Este foarte simplu”, a declarat Andrian Candu, membru al grupului Pro Moldova.

14.40: Deputații examinează proiectul cu privire la Legea organizațiilor necomerciale.

Opoziția parlamentară a menționat că raportul proiectului a fost falsificat, or deputatul Vasile Bolea a prezentat mai multe amendamente care nu au trecut de Comisie. În aceste condiții, opoziția a declarat că amendamentele nu pot fi supusu voturilor.

Vasile Bolea, la rândul său, a spus că amendamentele au parvenit după ședința Comisiei și că Parlamentul trebuie să se expună asupra acestora.

Pe lângă faptul că amendamentele nu au fost discutate în Comisie, deputatul grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, a precizat că în sinteză sunt prezente și amendamente la care este trecut ca și autor, deși nu le-a înaintat. De cealaltă parte, Bolea a invocat că amendamentele au parvenit din partea societății civile și au fost împărțite între deputați, iar Sîrbu și-ar fi dat acordul.

14.28: Agresorii familiali vor putea fi monitorizați electronic, cu brățară instalată la mână sau la picior. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte normative în acest sens, în I lectură.

12.42: Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la condamnarea faptelor de traseism și corupere politică. Inițiativa aparține deputaților din Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova și a fost susținută și de restul deputaților prezenți la ședință.

11.34: După ce deputatul Angel Agache a aderat la grupul Pro Moldova, coaliția de guvernare a rămas fără majoritate în Comisia juridică, numiri și imunități. Acest lucru însă nu durat mult, iar Angel Agache a fost înlocuit în Comisie cu democratul Eugeniu Nichiforciuc, chiar dacă opoziția a precizat că acest lucru vine în contradicție cu regulamentul Parlamentului.

11.15: Deputații fracțiunilor PAS și Platforma DA, susțin că Vladimir Mizdrenco și Eugen Nichiforciuc, care au fost confirmați anterior pozitiv la COVID-19, ar trebui să mai stea în autoizolare pentru încă 14 zile după ce testul a fost negativ or, altfel, aceștia încalcă protocolul național. De cealaltă parte, democrații și socialiștii spun că prezența celor doi deputați în plen este legală.

11.08: Deputații din opoziție susțin că parlamentarii care au fost confirmați pozitiv cu COVID-19, iar ulterior s-au tratat, trebuie să mai rămână încă pentru 14 zile în autoizolare.

„Este o încălcare flagrantă a protocoalelor medicale. Vă asumați riscurile de rigoare? Două săptămâni după testul negativ, persoana trebuie să se afle în izolare pentru că ar putea fi purtători”, a precizat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

10.34: După o jumătate de oră, deputații au aprobat ordinea de zi. Totodată, a fost luată o pauză de 30 de minute.

10.33: Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, solicită o pauză de 30 minute pentru convocarea ședinței Comisiei juridică.

10.22: Deputații din opoziție îl acuză pe președintele Comisiei juridică, numiri și imunități de falsificarea raportului pentru Legea cu privire la organizațiile necomerciale. Deputatul Sergiu Litvinenco a declarat în cadrul ședinței Parlamentului din 11 iunie că anterior, Comisia a aprobat un raport, însă Bolea a decis să introducă amendamente ce nu trecut de Comisie.

„Dumnealui, singur, prin abuz de putere, a luat și a introdus încă șase amendamente în sinteza care a fost pusă la dispoziția deputaților. Asta cum se corelează cu ceea ce spuneți dvs? Mergem doar pe acele proiecte care au rapoarte la Comisiei? Este un raport falsificat”, a precizat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

De cealaltă parte, Vasile Bolea a precizat că Parlamentul este cel care trebuie să decidă asupra amendamentelor.

„Cu o săptămână în urmă, în cadrul Comisiei juridică, au fost examinare amendamentele la proiectul 109. A fost dat un raport pozitiv. Între timp, până în ziua de astăzi, au mai venit încă 11 amendamente din partea altor deputați. Ele nu au fost examinate în Comisie. Au fost inserate în sinteză și vor fi supuse dezbaterii și plenul Parlamentul să decidă asupra acestora”, a comentat deputatul Vasile Bolea.

10.17: Mai multe proiecte ale opoziției nu au fost introduse în ordinea de zi pe motiv că nu este un raport al Comisiei. De cealaltă parte, deputatul Sergiu Litvinenco a invocat că președinte Parlamentului, încalcă regulamentul.

10.12: Pe ordinea de zi a fost inclus, la propunerea Partidului Democrat, un proiect cu privire la adoptarea declarației Parlamentului de condamnare a faptelor de traseism și corupere politică.

10.10: În ședință este prezent și noul deputat al fracțiunii PSRM, Nicolae Pascaru, căruia Curtea Constituțională i-a validat recent mandatul.