Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Înregistrarea Marinei Tauber în cursa…

Înregistrarea Marinei Tauber în cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți, respinsă. Peste 100 de persoane nu vor putea participa în calitate de candidați la alegerile locale generale, conform unei liste întocmite de CEC

Sursa: Marina Tauber Oficial/Facebook

Deputata Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală pentru conducerea Primăriei Bălți. Decizia a fost luată miercuri, 4 octombrie, de Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălti nr. 2, la scurt timp după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a adoptat noi reglementări care interzic unor membri ai fostului partid Șor, declarat neconstituțional, să participe în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

Mai exact, a fost respinsă înregistrarea Marinei Tauber în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale (CEC) Rodica Sîrbu a confirmat pentru ZdG că CEC a întocmit deja lista persoanelor care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali, în temeiul dispoziției CSE din 4 octombrie. Lista vizează 102 persoane, inclusiv pe Marina Tauber, a menționat Sîrbu. Totuși, numele persoanelor care nu pot participa la scrutin nu vor fi făcute publice, invocându-se date cu caracter personal și prezumția nevinovăției.

Conform decizie CSE, lista CEC urma să fie prezentată organelor electorale, „care vor respinge înregistrarea persoanelor respective în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului, dacă aceasta s-a realizat între timp”.

Hotărârea Consiliului Electoral de la Bălți a fost publicată de fostul parlamentar fugar Ilan Șor, care a scris pe rețelele de socializare că atunci „când a devenit evident că pateuri nu sunt și nu există dovezi, au fost aplicate măsuri disperate sub formă de modificări extreme în Codul electoral”.

CSE a adoptat derogări la Codul Electoral după decizia CC

În dimineața zilei de 4 octombrie, reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale au adoptat decizia prin care au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel.

Astfel, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, nu vor putea participa persoanele care corespund cel puțin unuia din următoarele criterii:

  • sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstitutională a partidului politic;
  • au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute in hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic;
  • au fost excluse din scrutinele electorale anterioare ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a constituit argument la declararea neconstituțională a partidului politic;
  • au fost incluse in sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărâri Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic.

Miercuri, 4 octombrie, Parlamentul a votat, în prima și în a doua lectură, modificările la Codul electoral. Astfel, nu vor putea să candideze la alegerile locale generale din 5 noiembrie persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic”.

Marți, 3 octombrie, Curtea a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul de a fi ales al persoanelor care, la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Deputata Marina Tauber, care este vizată, împreună cu partidul Șor, declarat neconstituțional, într-un dosar penal aflat în instanța de judecată, fiind inculpată pe patru capete de acuzare, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui „grup criminal organizat”, urma să fie înscrisă în cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Anunțul a fost făcut de Tauber vineri, 29 septembrie, a doua zi după ce Curtea Constituțională (CC) a suspendat acțiunea unui articol din Codul electoral care nu-i permitea să participe la alegeri, timp de 5 ani. Între timp, CC a declarat neconstituțional articolul.

Marina Tauber a transmis atunci că, după depunerea unei cereri suplimentare, a primit de la Consiliul electoral al circumscripției electorale Bălți listele de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea sa în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile din 5 noiembrie.