Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Aprobat în a doua…

UPDATE Aprobat în a doua lectură. Unii dintre reprezentanții fostului partid Șor nu vor putea participa la alegerile generale locale din 5 noiembrie

Sursa: Partidul ȘOR/Facebook

UPDATE 14:23 La câteva ore după aprobarea în prima lectură, deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat miercuri, 4 octombrie, și în a doua lectură modificările la Codul electoral. Astfel, nu vor putea să candideze la alegerile locale generale din 5 noiembrie persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic”.

Proiectul a fost votat în a doua lectură cu votul a 58 de deputați.

Parlamentul a aprobat miercuri, 4 octombrie, în prima lectură, modificări la Codul electoral. Proiectul de lege a fost votat de 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Socialiștii și comuniștii au boicotat ședința plenară a Legislativului.

„(…) Eu cred că a venit timpul să punem capăt elitelor corupte ale politicii din R. Moldova. Asta este ceea ce vrem să facem noi astăzi (…). Asta o să fie de învățătură și pentru alții. Dacă ei cred că politica este o investiție, că scot bani din buzunar, a cumpărat după care a venit și a furat mai mult decât a plătit, tare se greșesc amarnic. Acest proces de „investiții” în politică trebuie să se termine (…). De aceea, noi vom face aceste modificări la Codul electoral și vom continua acest proces până la capăt. Hoții trebuie să stea la pușcărie, dar nu în fruntea instituțiilor de stat (…)”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp de la tribuna Parlamentului, înainte de aprobarea proiectului de lege.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, documentul vizează prevederile care se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

În contextul considerentelor Curții Constituționale, autorii proiectului de lege propun completarea Codului electoral pentru a stabili clar criteriile persoanelor care nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.

„Astfel, se propune introducerea în lege a patru criterii: persoanele sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curte ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic; au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut drept argument distinct la declararea neconstituționalității partidului politic;

Sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale sau ale unor state, acest fapt constituind o circumstanță particulară reținută de către Curte în cuprinsul hotărârii de declarare a neconstituționalității partidului. Restricția dată durează o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic”, se spune în comunicat.

În vederea aplicării restricției date, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală de comun cu procuraturile specializate vor prezenta în adresa Comisiei Electorale Centrale informația cu privire la persoanele ce cad sub incidența criteriilor date, cu menționarea expresă a criteriului respectiv.

„Comisia Electorală Centrală, în baza informațiilor prezentate, va întocmi lista persoanelor ce cad sub incidența acestei noi restricții și o vor comunica organelor electorale, care vor ține cont de aceasta în procesul aplicării restricției la înregistrarea concurenților electorali.

Legea de completare a Codului electoral mai prevede și remediul judiciar efectiv – posibilitatea contestării la Curtea de Apel Chișinău a deciziilor administrative prin care se vor aplica restricțiile respective”, se mai spune în comunicat.

Proiectul de completare a Codului electoral va fi propus pentru examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului. Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Marți, 3 octombrie, CC a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul de a fi ales al persoanelor care, la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

„Se declară neconstituțională articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral. La această hotărâre judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate”, a anunțat președintele CC.

Astfel, reprezentanții fostului partid Șor pot participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Miercuri dimineață, 4 octombrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că a luat act de Hotărârea CC, pronunțată pe 3 octombrie. Suntem într-o situație excepțională. Toți cei menționați de CC în argumentarea decizie de neconstituționalitate a partidului Șor, vor fi în afara listelor electorale”.

Conform oficialului, persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat, în săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument al CC la declararea neconstituționalității partidului Șor, vor fi respinse. De asemenea, persoanele excluse în scrutinul electoral anterior, dar care au încălcat principiului finanțării legale a partidului și/ sau au fost incluse în sancțiuni internaționale. Dacă deja sunt înscriși în cursa electorală, participarea acestora va fi anulată.