Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri locale generale: Marina Tauber…

Alegeri locale generale: Marina Tauber ar putea ajunge în buletinele de vot pentru funcția de primar la Bălți. Consiliul electoral i-a eliberat listele pentru colectarea semnăturilor

Sursa: Marina Tauber Oficial/Facebook

Deputata Marina Tauber, care este vizată, împreună cu partidul Șor, declarat neconstituțional, într-un dosar penal aflat în instanța de judecată, fiind inculpată pe patru capete de acuzare, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui „grup criminal organizat”, ar putea fi înscrisă în cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Anunțul a fost făcut de Tauber vineri, 29 septembrie, a doua zi după ce Curtea Constituțională (CC) a suspendat acțiunea unui articol din Codul electoral care nu-i permitea să participe la alegeri, timp de 5 ani.

Marina Tauber a transmis că, după depunerea unei cereri suplimentare, a primit de la Consiliul electoral de circumscripție electorale Bălți listele de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea sa în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile din 5 noiembrie.

„Totodată, reiterăm poziția noastră. Indiferent de soarta legii contradictorii, folosită abuziv împotriva noastră, și care va fi examinată suplimentar la Curtea Constituțională, susținem în continuare că aceasta nu poate avea efect retroactiv. Dreptul la alegeri libere și de a fi ales este fundamental, garantat și trebuie respectat de toți, indiferent de simpatii sau antipatii. Este inadmisibil de a anula acest drept printr-o lege de conjunctură. Mergem înainte și începem colectarea de semnături”, a declarat parlamentara cercetată penal, pe rețelele de socializare.

Acum o săptămână, Consiliul electoral de la Bălți a respins cererea Marinei Tauber de a fi înscrisă la alegerile pentru Primăria Bălți în calitate de candidat independent, în contextul decizie CC din iunie de a declara partidul Șor, pe listele căruia a candidat anterior, neconstituțional. Decizia a fost contestată de deputată.

Astfel, astăzi a avut loc prima ședință de examinare a constestații deciziei prin care i s-a refuzat înscrierea în cursa electorală.

Sursa: instante.justice.md

CC a suspendat acțiunea articolului care restricționează participarea la alegeri a reprezentanților fostului partid Șor

CC a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează participarea la alegerile locale generale a reprezentanților fostului partid Șor, declarat neconstituțional. Decizia a venit la o săptămână de la pronunțarea Curții pe același subiect, când examinarea a fost sistată pentru s-a înregistrat paritate de voturi.

Mai exact, este vorba despre prevedere care stabilește că nu pot fi alese persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Conform unui comunicat emis de CC, joi, 28 septembrie, Curtea a pronunțat Decizia nr. 122 prin care a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, până la soluționarea cauzei în fond.

Totodată, Curtea notează că sesizarea, depusă pe 26 septembrie, va fi examinată marți, 3 octombrie, ora 10:00.

Ședința de judecată în cazul deputatei Marina Tauber, amânată din nou

La ultima ședință de judecată în cauza penală în care este învinuită Marina Tauber, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis demersul procurorului de prelungire a măsurii preventive controlul judiciar în privința deputatei și a dispus prelungirea măsurii pentru încă 60 de zile, partea apărării a solicitat amânarea ședinței de judecată. Cererea a fost admisă, iar ședința de judecată a fost amânată pentru 27 octombrie 2023, la ora 14:00.