Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Grosu, după declarațiile fiicei…

Igor Grosu, după declarațiile fiicei deputatei excluse din PAS: „Depunerea mandatului de către deputata Victoria Cazacu este necesară”

Sursa: Parlament/Flickr.com

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) așteaptă în continuare ca deputata Victoria Cazacu, fiica căreia este cercetată într-un dosar de corupție, să-și depună mandatul. Reacția a fost oferită ZdG de președintele Parlamentului și a PAS Igor Grosu, după ce Diana Cazacu a ținut un briefind de presă.

„Chiar dacă această persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii de judecată, asemenea cazuri umbresc și subminează lupta noastră împotriva corupției. Ne menținem poziția anunțată și depunerea mandatului de către deputata Victoria Cazacu este necesară în asemenea circumstanțe”, se arată în reacția oferită de Igor Grosu.

Inspectoarea vamală Diana Cazacu, fiica deputatei PAS Victoria Cazacu, care a fost exclusă din formațiunea politică între timp, a spus că „este nevoită să-i dea dreptate” fostei președinte a Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, care ar fi declarat că „în Moldova avem prea multă justiție televizată”.

Eu și familia mea am devenit un exemplu de justiție televizată”, a afirmat Cazacu, în cadrul unui briefing de presă cu tema „Atac la adresa familiei, interese ascunse, jocuri politice și adevărul despre dosarul fabricat”.

În plus, aceasta a susținut că Igor Talmazan, fostul director al Serviciului Vamal, „a fost nevoit să plece după cazul de săptămâna trecută de la Aeroport”, descriindu-l ca „o jertfă a unui lupte din culise”.

„Este un scandal de ordin politic, dar cu interese ascunse. Mă numesc Diana Cazacu, și chiar dacă sunt fiica deputatei Victoria Cazacu, nu am fost niciodată o persoană publică. Activez în instituțiile statului de mai bine de 10 ani. În toată această perioadă am lucrat conștient, profesionist și corect, în interesul statului R. Moldova. (…) Deodată am intrat într-un scandal artificial, cu conotație politică, dar care de fapt are la bază interese și frustrări personale ale unor oameni. După perchezițiile de acum o săptămână eu am statut de bănuit, pentru că nu există suficiente probe pentru a-mi înainta calitatea de învinuit (…)”, a declarat Diana Cazacu.

„De ce am fost atrasă în acest scandal cu dosarul penal”

„La începutul toamnei anului trecut, directorul Serviciului Vamal Igor Talmazan a discutat ca potențială candidatură a mea în calitate de șef al postului vamal de la Aeroport. În scurt timp, actualul șef de post a început să le spună colegilor că eu aș pretinde la funcția lui. Atunci am simțit o schimbare de atitudine față de mine, din partea șefului de post, și deja intuiam că mi se pot organiza diferite surprize neplăcute. Este regretabil că, în urma perchezițiilor, au pornit atacuri publice în adresa mea și a familiei mele, în special a ex-deputatei PAS Victoria Cazacu (…)”, a spus Cazacu.

„Adresare publică conducerii supreme a R. Moldova”

„Doamnă președintă Maia Sandu, ne cunoaștem și știți despre mine și despre rezultatele muncii mele în interesul statului R. Moldova. Mă cunoașteți drept o persoană onestă și profesionistă, care am activat mereu cu bună-credință.

Domnule președinte Igor Grosu, dumneavoastră știți mai bine decât toți alții cum am ajuns la Serviciul Vamal, prin transfer, de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), instituție în care am fost incomodă în anul 2022”, a mai declarat Diana Cazacu.

Diana Cazacu, fiica deputatei Victoria Cazacu, vizată în dosarul privind corupția de la vamă, a lucrat anterior la SIS. Conform unor informații în posesia cărora a intrat Ziarul de Gardă, Diana Cazacu a activat în cadrul SIS până în 2022. Ea ar fi plecat din instituție după ce a depus o plângere pe numele unui șef de direcție pentru hărțuire sexuală.

În dimineața zilei de luni, 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat 16 percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul comiterii infracțiunii de corupere pasivă şi corupere activă. Au fost reținuți trei inspectori vamali pentru 72 de ore, iar alți patru urmau a fi  cercetați în stare de libertate, potrivit unui comunicat emis de CNA.

Printre cei patru inspectori vamali cercetați în libertate se numără și Diana Cazacu, fiica deputatei Victoria Cazacu, ajunsă în Legislativ pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). După izbucnirea scandalului, Victoria Cazacu a fost exclusă din partid, iar formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputată.