Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Excluderi din PSRM: nemulțumit după…

Excluderi din PSRM: nemulțumit după ce consilierii socialiști de la Drochia au votat pentru un președinte de raional de la PAS, Consiliul Executiv exclude din partid mai multe persoane

Sursa: Partidul Socialiştilor din Republica Moldova/Facebook

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) anunță excluderea din formațiunea politică a consilierilor raionali de la Drochia și a conducerii organizației teritoriale. Decizia ar veni după ce ar fi votat pentru ca un candidat al Partidului Acțiunii și Solidarității (PAS) să fie ales în funcția de președinte al Consiliului raional Drochia.

Vasile Cemortan

Conform rezprezentanților Consiliului raional, contactați de ZdG, Vasile Cemortan, consilier PAS, a fost ales în funcția de președinte al raionului. Acesta a fost până acum șeful postului vamal Bălți din cadrul Biroului Vamal Nord.

Autoritatea Naționale de Integritate (ANI) a constatat, în martie 2022, incompatibilitate de funcții în privința lui Cemortan, care a deținut funcția de șef al postului vamal și mandatul de consilier în cadrul Consiliului sătesc Chetrosu, raionul Drochia, ambele începând din toamna anului 2019.

Vasile Cemortan a contestat actul de constatare al ANI, dar Curtea de Apel Chișinău a menținut actul, iar Curtea Supremă de Justiție a respins recursul funcționarului vamal.

Funcțiile de vicepreședinte vor fi ocupate de consilierii din partea socialiștilor Tatiana Botnar și Igor Jidraș.

„Astăzi, Comitetul Executiv al PSRM a luat decizia de a exclude din rândurile partidului membrii conducerii organizației teritoriale Drochia, precum și consilierii raionali, care contrar deciziei Comitetului Executiv al PSRM au votat pentru un președinte de raion, reprezentant PAS.

Alegerea neconformă a președintelui raionului Drochia a avut loc în pofida discuțiilor pe care conducerea PSRM le-a avut în ultimele zile cu membrii PSRM din Drochia unde s-a convenit contrariul.

Amintim că Comitetul Executiv al PSRM a atenționat reprezentanții formațiunii în APL că nu va admite astfel de votări”, se arată în comunicatul de presă publicat de socialiști.

După alegerile locale generale din 5 noiembrie, Consiliul raional Drochia este format din reprezentanți ai 9 partide și un candidat independent. Cele 33 de mandate au fost repartizate astfel: cele mai multe, opt, au ajuns la PSRM, PAS are 7 consilieri, Partidul Nostru – 6, Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM) – 3, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Schimbării și partidul Renaștere au câte 2 mandate fiecare, iar Partidul Social Democrat European (PSDE), Platforma Demnitate și Adevăr au câte un mandat. Ion Dascal a candidat fără să fie parte a unui partid.

Acum o săptămână, Comitetul Executiv al PSRM a sancționat consilierii formațiunii din cinci localități, care au votat pentru președinții de raion din partea PAS.

Potrivit unui comunicat al PSRM, decizia a fost luată ținând cont de deciziile anterioare ale Comitetului Executiv politic al partidului privind neadmiterea voturilor politice locale cu reprezentanții PAS.

„1. Conform prevederilor statutare se aplică sancțiunea în formă de mustrare pentru consilierii raionali, membri PSRM, din raioanele Ștefan VodăCaușeniCahulAnenii NoiȘoldănești.

2. Se indică vicepreședinților de raion reprezentați ai PSRM din localitățile respective să-și dea demisia din funcție sau să renunțe la calitatea de membru al PSRM.

3. PSRM este disponibil să voteze cu alte partide politice pentru demisia președintelor de raioane PAS din aceste 5 raioane.

4. Atenționăm consilierii raionali PSRM despre poziția categorică a conducerii PSRM cu privire la neadmiterea votării președintelor PAS în consiliile raionale rămase.

5. Comitetul Executiv politic va examina necesitatea creării unei comisii care va monitoriza activitatea aleșilor locali ai PSRM pentru a preveni votările politice cu PAS la nivel local”, se arată în comunicatul de presă.

Partidul Socialiștilor, prioritar, pune ca scop să creeze majorități în consiliile raionale cu toate partidele în afara de PAS”, a declarat Igor Dodon, membru al comitetului Executiv Politic al PSRM, la mijlocul lunii noiembrie într-un video publicat pe pagina sa de Facebook.

Nici o lună mai târziu, la Șoldănești, în urma unei alianțe informale între PAS și PSRM, așa cum o cataloghează mai mulți consilieri raionali, președintă a raionului a devenit consiliera PAS, Aliona Pînzari, iar vicepreședinte – consilierul PSRM, Vasile Macovei.

O situație similară s-a întâmplat și în Consiliului raional Căușeni, reprezentatul PAS, Alexandru Catan, a fost ales după „o coaliție mare” în care au fost implicați socialiștii Cei trei vicepreședinți au fost aleși din rândurile exponenților Platformei DA, Partidului Social Democrat European (PSDE) și PSRM.

La Anenii Noi, pe 5 decembrie, în funcția de președinte a fost ales consilierul PAS Alexandru Moisei. Dmitri Ciur a fost votat în funcția de vicepreședinte al raionului responsabil de domeniul social, iar Alexei Maliuta – în calitate de vicepreședinte al raionului responsabil pe domeniul economic pentru următorii patru ani de mandat.

Totodată, la Ștefan Vodă a fost aleasă Olga Luchian, din partea PAS, în funcția de președintă de raion, funcțiile de vicepreședinți fiind ocupate de consilierii socialiști Maxim Vasile și Valeria Caușnean.

În ședința extraordinară a Consiliului raional Cahul, din 8 decembrie, la care au fost prezenți 35 de consilieri raionali a fost ales noul președinte de raion, reprezentantul partidului Acțiune și Solidaritate, Pavel Groza. Acesta a fost susținut în funcție prin votul a 13 colegi de partid, opt socialiști, un comunist și un consilieri din partea partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

De asemenea, pentru următorii patru ani, funcțiile de vicepreședinți ai raionului vor fi ocupate de Tatiana Seredenco (PAS), Elena Cebotari (PSRM) și Nicon Pîslari (PSRM).