Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Căsătoria este atunci când o…

„Căsătoria este atunci când o alianță este oficializată , dar ce au făcut cei din PAS și PSRM, în Consiliul Raional Șoldănești, este un concubinaj politic”. Noua conducere a Consiliului Raional Șoldănești

Colaj ZdG
Colaj ZdG

Partidul Socialiștilor, prioritar, pune ca scop să creeze majorități în consiliile raionale cu toate partidele în afara de PAS”, a declarat Igor Dodon, membru al comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), la mijlocul lunii noiembrie într-un video publicat pe pagina sa de Facebook.

Nici o lună mai târziu, la Șoldănești, în urma unei alianțe informale între Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și PSRM, așa cum o cataloghează mai mulți consilieri raionali, președintă a raionului devine consiliera PAS, Aliona Pînzari, iar vicepreședinte – consilierul PSRM, Vasile Macovei.

Partidul Socialiștilor, prioritar, pune ca scop să creeze majorități în consiliile raionale cu toate partidele în afara de PAS. Este prioritatea numărul 1. Noi trebuie să înțelegem că alegerile au trecut, să tragem linia. Toți cei care am fost votați, și din stânga și din dreapta, trebuie să facem tot ce e în mâinile noastre ca cetățeanul să simtă că se schimbă lucrurile spre bine. De aceea. prioritar, repet, noi ducem acum negocieri cu alte partide decât PAS, pentru că am văzut foarte multe speculații”, a declarat Igor Dodon la mijlocul lunii noiembrie, într-un video publicat pe pagina sa de Facebook.

Nici o lună mai târziu, la 4 decembrie 2023, în cadrul ședinței de constituire a Consiliului Raional Şoldăneşti, Aliona Pînzari, o consilieră din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, a fost aleasă în funcția de președintă a raionului Șoldănești cu 15 voturi. Pentru alegerea sa, au votat cei opt consilieri PAS, cei șase consilieri PSRM și Ana Cuceinic, consilieră PCRM.

Sursă: actelocale.gov.md

Vasile Macovei, consilier ales pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a fost ales vicepreședinte al raionului Șoldănești, obținând 16 voturi, cu un vot mai mult decât noua președintă a raionului. Și Macovei a reușit să câștige încrederea celor opt consilieri PAS, celor șase consilieri PSRM, a Anei Cuceinic, consilieră PCRM și a Sorinei Cionanu, consilieră PDCM.

Sursă: actelocale.gov.md

Nicolae Mîndru, consilier în cadrul Fracțiunii Partidul Social Democrat din Moldova în Consiliul Raional Șoldănești, spune că, deși nu au declarat deschis că formează o alianță, Fracțiunile PAS și PSRM s-au susținut reciproc prin acordarea voturilor și împărțirea funcțiilor.

Aceasta este o alianță vizibilă, pregătită din timp. Noul președinte a obținut 15 voturi, au votat consilierii PAS și PSRM, iar pentru vicepreședintele raionului, reprezentantul Socialiștilor, au votat aceiași oameni, plus alții doi. Căsătoria este atunci când o alianță este oficializată, dar ce au făcut cei din PAS și PSRM, în Consiliul Raional Șoldănești, este un concubinaj politic”, a menționat Mîndru.

Sursă: actelocale.gov.md

Aliona Pînzari, noua președintă a Consiliului Raional Șoldănești, spune că nu există o alianță între PAS și PSRM la nivelul Consiliului Raional Șoldănești.

Nu a fost creată nicio alianță, asta vreau să vă asigur. Este doar o coincidență”, a punctat Pînzari.

Și Vasile Macovei, vicepreședintele raionului Șoldănești, ales pe listele PSRM, neagă că ar exista o alianță, chiar și informală, între PAS și PSRM, însă spune că „vreme va arăta”. 

ZdG: Ați făcut o alianță, chiar și informală, cu PAS sau a fost o coincidență faptul că atât dumneavoastră, cât și noua președintă de raion, Aliona Pînzari, aleasă pe lista partidului PAS, ați obținut, în mare parte, voturile acelorași oameni, consilieri PAS și PSRM?
Macovei: Ce vă interesează pe dumneavoastră?
ZdG: Vreau să știu dacă a fost o coincidență sau au avut loc discuții între PSRM și PAS?
Macovei: N-avem nicio alianță, așa au fost alegerile.
ZdG: Deci nu există o alianță, chiar și informală, între PAS și PSRM?
Macovei: Vreme o să arate.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris și despre „coaliția mare” din cadrul Consiliului Raional Căușeni, unde cei trei vicepreședinți au fost aleși din rândurile exponenților Platformei DA, Partidului Social Democrat European și Partidului Socialiștilor din R. Moldova.