Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele ales al Consiliului raional…

Președintele ales al Consiliului raional Căușeni, Alexandru Catan: „A avut loc o coaliție mare”

Colaj foto: ZdG

În ședința de astăzi, 4 decembrie, a Consiliului raional Căușeni, reprezentatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexandru Catan, a fost ales din nou președinte de raion. Contactat de ZdG, președintele ales a declarat că la nivel local a avut loc „o coaliție mare”. Astfel, cei trei vicepreședinți au fost aleși din rândurile exponenților Platformei DA, Partidului Social Democrat European (PSDE) și Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).

Conform datelor Consiliului Electoral Central (CEC), în urma scrutinului din 5 noiembrie, cele 33 de mandate de consilieri în Consiliul raional Căușeni au fost distribuite între șapte partide. PAS a acumulat cele mai multe voturi, aproximativ 30%, respectiv, cele mai multe mandate de consilieri – 11. Imediat după, s-a clasat PSRM, care a reușit să obțină șase mandate de consilieri raionali.

Sursă infografic: CEC

La Căușeni a avut loc o coaliție mare, din majoritatea consilierilor PAS și PSRM, PPDA și de la PSDE. Este o coaliție mare, cu un număr de 27 de consilieri, fiind susținuți și de un consilier al echipei PCRM, în total – 28”, a menționat noul președintele, ales cu votul a 28 de consilieri.

Cei trei vicepreședinți aleși în urma coaliției sunt: Mihail Bobicov (Platforma DA), Valeriu Musteață (PSDE) și Oleg Cuciuc (PSRM).

Pe 24 noiembrie, Comitetul Executiv al PSRM a anunțat că nu va admite crearea de coaliții cu partidul PAS în cadrul consiliilor municipale, raionale sau sătești din nicio localitate din Moldova.

Eu nu răspund de vorbele domnului Dodon, eu sunt ferm convins că coaliția s-a făcut pentru binele și interesele cetățenilor. Nu înseamnă că dacă domnii sunt de la PSRM, nu au viziune, nu au capacitate sau nu au posibilitatea de a fi în concordanță cu alte partide politice. Domnul Cuciuc este în poziția de vicepreședinte deja al treilea sau al patrulea mandat. Își exercită funcția și capacitățile lui sunt foarte mari, de aceea am socotit de cuviință că o coaliție largă este benefică”, a răspuns Alexandru Catan.

În august 2023, Alexandru Catan a fost numit în funcția de director interimar al Î.S. Combinatul de vinuri de calitate „Mileștii Mici”.

Alexandru Catan a mai ocupat funcția de președinte al raionului Căușeni din noiembrie 2022, iar anterior a fost membru al Consiliului raional Căușeni. Acesta este și președintele organizației teritoriale a PAS din Căușeni.