Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Poliția anunță că a…

DOC Poliția anunță că a sesizat repetat Primăria Chișinău și a informat Procuratura capitalei despre abaterile înregistrate la protestul organizat de Partidul ȘOR: „De la începutul acțiunii de protest și până în prezent, au fost înregistrate 2 procese penale”

Sursa foto: ZdG

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că luni, 26 septembrie, a sesizat repetat Administrația Publică Locală a municipiului Chișinău și a informat Procuratura capitalei despre încălcările ordinii publice înregistrate în timpul acțiunii de protest organizate duminică, 25 septembrie 2022, de Partidul Politic „ȘOR” în centrul capitalei.

Potrivit IGP, cinci angajați implicați în misiunea de asigurare a ordinii publice în timpul protestului din 25 septembrie s-au ales cu leziuni corporale, după ce protestatarii au forțat cordonul forțelor de ordine. Oamenii legii menționează că pe acest caz a fost inițiat un proces penal.

„Pe parcursul întrunirii din 25 septembrie 2022, organizatorul în persoana lui Dinu Țucranu, a îndemnat participanții la acțiunea de protest de a intra pe teritoriul sediului Președinției (spațiu delimitat prin gard), într-un instalarea corturilor pe scările acestuia, sediu ce se află sub paza Serviciului Protecție și Pază de Stat. (…) Protestatarii au forțat cordonul forțelor de ordine format din subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne cât și Serviciului Protecție și Pază de Stat amplasați la intrarea pe teritoriul expus, aplicând forța fizică asupra angajaților implicați în misiunea de asigurare a ordinii și securității publice, iar ca urmare 5 angajați s-au ales cu leziuni corporale. Pe acest caz a fost inițiat un proces penal”, se arată în sesizarea adresată primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, și a Procuraturii Capitalei, Oleg Afanasii.

De asemenea, în document se menționează că „de la începutul acțiunii de protest și până în prezent, au fost înregistrate 2 procese penale, precum și mai multe materiale/încălcări comise de persoane care participă la acțiunea de protest”.

În acest sens, oamenii legii anunță că au solicitat intervenția Primăriei municipiului Chișinău, „pentru inițierea procedurii judiciare, cu solicitarea interzicerii întrunirii, după caz, a locului sau a formei de desfășurare a acesteia”.

Pe 18 septembrie, membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat la un protest „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent, vârstnici, au fost aduși organizat la protest din mai multe raioane ale țării. În timp ce unii protestatari s-au așezat comod sub gardul de la Președinție și au refuzat să vorbească cu echipa ZdG, ceilalți au vociferat că protestează împotriva Americii, Uniunii Europene, președintei și a guvernării. Majoritatea dintre ei și-au exprimat susținerea pentru Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Tot ei, au declarat că vor protesta non-stop chiar din corturi, în timp ce Șor locuiește într-o vilă de lux în Israel.

Pe 20 septembrie, IGP a anunțat că persoanele care se află în corturile instalate în fața Parlamentului R. Moldova au admis mai multe încălcări și a îndemnat organizatorii acțiunii de protest „să fie responsabili de acțiunile participanților” și să nu permită „încălcarea drepturilor și libertăților altor persoane”.

Membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” au protestat și pe 25 septembrie. Adunați în fața Președinției R. Moldova, aceștia au scandat „Jos, Maia Sandu” și au început să instaleze corturi în fața Președinției.

În legătură cu acțiunea de protest, Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunțat pe 25 septembrie că a sesizat în repetate rânduri Primăria municipiului Chișinău despre încălcările comise de manifestanții care se află în corturile din fața Parlamentului, însă „nu s-a luat atitudine”, și a îndemnat, din nou, organizatorii protestului Partidului Politic „ȘOR” „să fie responsabili de acțiunile participanților, iar Primăria să țină cont de recomandări și să asigure buna desfășurare a acțiunilor”.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Irina Gotișan-Sotnic, șefa Direcției informare și comunicare cu mass-media a Președinției, a declarat că instituția prezidențială nu va comenta protestul: „În R. Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”.