Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Persoanele care participă la…

VIDEO Persoanele care participă la protestul Partidului „ȘOR” au comis mai multe încălcări, potrivit IGP. Autoritățile îndeamnă organizatorii „să fie responsabili de acțiunile participanților”

Colaj ZdG

Responsabilii din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) anunță marți, 20 septembrie, că persoanele care se află, la moment, în corturile instalate în fața Parlamentului R. Moldova au admis mai multe încălcări și îndeamnă organizatorii acțiunii de protest „să fie responsabili de acțiunile participanților” și să nu permită „încălcarea drepturilor și libertăților altor persoane”.

Potrivit IGP, forțele de ordine l-au informat pe primarul general al capitalei, Ion Ceban, despre încălcările comise pentru a recomanda organizatorilor modificarea condițiilor de desfășurare a protestului privind locul, forma și ora de desfășurare a întrunirii.

„Ținem să menționăm că persoanele care se află, la moment, în corturile instalate admit careva nereguli, comportament antisocial, neadecvat, inclusiv blochează trecerea pentru pietoni pe trotuar, admit fumatul în locuri nepermise, aruncă deșeuri în locuri publice, acțiuni care contravin prevederilor Legii. În acest context, îndemnăm organizatorii acțiunii de protest să fie responsabili de acțiunile participanților, mai mult, să aibă grijă de persoanele vârstnice, bolnave, să nu admită încălcarea drepturilor și libertăților altor persoane. Menționăm că până la moment au fost înregistrate câteva cazuri când forțele de ordine au solicitat intervenția medicilor. Ținem să vă asigurăm că forțele de ordine sunt deschise spre colaborare în limita competențelor atribuite pentru asigurarea unui climat de siguranță și ordine publică. La fel, forțele de ordine nu îngrădesc că participanții să fie asigurați cu hrană și alte articole necesare conform vremii de afară, în limita numărului de corturi instalate și persoane care se află în acestea. Recomandăm să țineți cont de solicitările forțelor de ordine și dați dovadă de un comportament adecvat!”, arată un comunicat al IGP.

Duminică, 18 septembrie, membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat la un protest „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent, vârstnici, au fost aduși organizat la protest din mai multe raioane ale țării. În timp ce unii protestatari s-au așezat comod sub gardul de la Președinție și au refuzat să vorbească cu echipa ZdG, ceilalți au vociferat că protestează împotriva Americii, Uniunii Europene, președintei și a guvernării. Majoritatea dintre ei și-au exprimat susținerea pentru Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Tot ei, au declarat că vor protesta non-stop chiar din corturi, în timp ce Șor locuiește într-o vilă de lux în Israel.

Pe o scenă improvizată în fața Parlamentului, în apropiere de Președinție, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”, a declarat că la manifestație au participat „peste 50 mii de persoane”.  Ulterior, IGP a anunțat că la manifestație au participat aproximativ 6500 de oameni – număr de zeci de ori mai mic decât cel vociferat de Țurcanu.

Printre revendicările anunțate de membrii Partidului „ȘOR” se numără „demisia imediată și necondiționată” a președintei R. Moldova, Maia Sandu, „demisia Guvernului condus de prim-ministra Natalia Gavrilița și dizolvarea Parlamentului”.

„Nu comentăm protestul. În R. Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”, a fost reacția Președinției R. Moldova, oferită Ziarului de Gardă, referitor la manifestație.