Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisiile juridice şi externe de…

Comisiile juridice şi externe de la București și Chișinău au semnat o declarație pentru demersul de integrare europeană al R. Moldova

Foto: parlament.md

Membrii Comisiilor juridice și Comisiilor pentru politică externă din Parlamentul R. Moldova și Senatul României au participat, vineri, la o ședință comună care s-a desfășurat la Iași, România, unde a fost semnată o declarație comună.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, a menționat că reuniunea face parte din șirul de evenimente care vor transmite un semnal foarte clar pentru clasa politică de la Chișinău și București, dar și comunității statelor Uniunii Europene că R. Moldova merită și trebuie să fie parte a Uniunii Europene.

„Noi rămânem consecvenți angajamentului nostru de integrare europeană. Apreciem ajutorul constant al României, care a fost și, sunt sigur, va fi principalul avocat a Republicii Moldova în acest parcurs,” a declarat speakerul.

Iar președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a mulțumit României pentru sprijinul ferm și  recunoașterea clară a perspectivei europene a Republicii Moldova.

„Scopul nostru este să devenim mai  rezistenți și autosuficienți pentru ca să putem sprijini Uniunea Europeană și comunitatea europeană prin reciprocitate. Integrarea deplină a Republici Moldovei în spațiul, standardele și valorile europene ne va ajuta să aducem mai multă democrație, stabilitate și securitate comunității europene” a declarat președinta Comisiei, Doina Gherman.

Președinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului Parlamentului României, Laura-Iuliana Scântei, a dat asigurări că statul român va continua să sprijine constant și consistent autoritățile de la Chișinău în îndeplinirea obiectivelor privind parcursul european pe care R. Moldova și le-a asumat atât de ferm.

La finalul reuniunii, a fost semnată declarația comună a Comisiilor juridice și a Comisiilor de politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României.

Declarația exprimă hotărârea fermă de a continua conlucrarea și coordonarea strânsă în domeniile de competență și interes reciproc, inclusiv în plan parlamentar, în sprijinul dezvoltării agendei bilaterale și promovării priorităților de cooperare convenite între România și R. Moldova, în special asupra necesității accelerării procesului de integrare europeană a R. Moldova.