Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC amână examinarea mai multor…

CEC amână examinarea mai multor sesizări, inclusiv a scrisorii SIS despre coruperea alegătorilor de către partidul Șansă

Imagine simbol

Comisia Electorală Centrală (CEC) a amânat, în cadrul ședinței de joi, 2 noiembrie, examinarea sesizărilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Inspectoratelor de Poliție Glodeni și Orhei și Direcției de Poliție Chișinău a Inspectoratului General al Poliției.

Directorul SIS a sesizat, acum o săptămână, CEC în privința candidatei din partea partidului Șansă la funcția de primară a orașului Bălți, Șapa Victoria, și a candidatului la funcția de edil al orașului Orhei, din partea aceeași formațiuni politice – Alexei Lungu. Potrivit instituției, aceștia ar promova „narative înşelătoare” cu scopul coruperii alegătorilor.

„Cu ceva timp în urmă, și dumneavoastră ați primit în poștă două demersuri ale Inspectoratului General al Poliției (IGP) în care se observă informații relevante inclusiv la subiectul care urma să fie discutat astăzi. Pentru a analiza în profunzime și a cerceta toate cazurile rog amânarea pentru următoarea ședință”, a propus membrul raportor al CEC Pavel Postică.

IGP a emis două comunicate, pe 1 și 2 noiembrie, privind două cazuri în care patru cetățeni, din nordul R. Moldova, au predat benevol organelor de drept banii primiți pentru a vota pentru unii reprezentanți ai unui partid politic.

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a IGP Diana Fetco a confirmat că sesizările vizează cazurile în care alegătorii au predat banii, „dar și restul cazurilor pe care am avut acțiuni: corupere și falsificarea semnăturilor”.

CEC a mai examinat în ședința de pe 30 octombrie sesizările SIS, Inspectoratelor de Poliție Glodeni și Orhei și Direcției de Poliție Chișinău a Inspectoratului General al Poliției.

Atunci CEC a constatat încălcarea de către reprezentanții Partidului Politic „Șansă” a art. 54 alin. (5)-(6) din Codul electoral nr. 325/2022 sub aspectul modului de finanțare a campaniei electorale, corupere a alegătorilor prin oferirea și promisiunea de a oferi alegătorilor foloase din alte acțiuni de binefacere în scopul determinării acestora de a a-și exercita drepturile electorale, utilizarea în campania electorală a mijloacelor financiare, altele decât din contul cu mențiunea „Fond electoral”, depășirea plafonului fondului electoral și folosirea fondurilor financiare și materiale nedeclarate.

În rezultat, a obligat consiliile electorale de circumscripție, până la ora 16:00 a zilei de 1 noiembrie 2023, să examineze anularea înregistrării candidaților desemnați la funcția de primar și consilier din partea Partidului Politic Șansă” în mai multe localități.

Opt din nouă consilii electorale de circumscripție au executat hotărârea CEC și au anulat înregistrarea candidaților la funcția de primar și consilier din partea partidului Șansă.

Consiliul electoral din satul Alexanderfeld, raionul Cahul, a respins solicitarea CEC și a emis o decizie în care se menționează că „nu poate lua decizia de excludere la funcția de primar al satului Alexanderfeld, Țurcan Evgheni și candidații la funcția de consilieri din partea Partidului Politic „Șansă” deoarece nu este indicat sau anexat la prezenta hotarâre actul de constatare definitiv, probe ce ar confirma că candidatul la funcția de primar al satului Alexanderfeld, Turcan Evgheni, a comis careva încălcări de ordin electoral”.

„Promovează narative înșelătoare”. SIS sesizează CEC pentru examinarea „susținerii” lui Ilan Șor pentru doi candidați la alegerile locale generale

Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) a sesizat CEC în privința candidatei din partea partidului Șansă la funcția de primară a orașului Bălți, Șapa Victoria, și a candidatului la funcția de edil al orașului Orhei, din partea aceeași formațiuni politice – Alexei Lungu. Potrivit instituției, de aceștia ar promova „narative înşelătoare” cu scopul coruperii alegătorilor.

Conform unei scrisori expediate de șeful SIS Alexandru Musteața cei doi „au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijate de grupul criminal «Șor», prin intermediul așa numitor «proiecte de infrastructură» și «proiecte sociale» (cazul Orhei și UTAG)”. „Proiectele” ar fi finanțate din exterior de către deputatul fugar Ilan Șor, prin intermediul cetățeanului Federației Ruse și Israelului Igal Shved, căruia i-ar fi fost transferate peste 650 de mii de euro de către Victor Guțuleac – o persoană de încredere a lui Șor.

„În cazul accederii la funcția publică de nivel local prin utilizarea fondurilor externe cu o proveniență criminală, există riscuri eminente că grupul criminal «Șor» vor apela la aceleaşi procedee subversive prin coruperea electoratului din R. Moldova şi la celelalte electorale din țară (prezidențiale 2024 şi parlamentare 2025)”, se arată în documentul emis de SIS.

Drept exemple aduse de SIS au fost declarațiile făcute de cei doi candidați, dar și de reprezentanții lor în cadrul aparițiilor publice.

„Noi, cei din echipa lui Ilan Şor, am susținut Partidul Politic «Şansa» condus de Alexei Lungu, şi la fel o susținem pe Victoria Şapa la postul de primar al mun. Bălți. Cu toții cunoașteți că avem un background larg de proiecte sociale, economice și de infrastructura”.„Domnul Şor, datorită investitorilor internaționali a ridicat întrebarea achitării adaosului pensionar de 1000 de lei la pensionari cu pensiile până la 3000 de lei”. „Dragi bălțeni, Şapa+Șor este egal cu șansa pentru Bălți. Victoria Șapa este omul echipei noastre, are încrederea deplină al lui Ilan Şor”, „Victoria Șapa este omul lui Ilan Şor”, a afirmat Pavel Verejanu, reprezentantul candidatei Șapa, în cadrul unor dezbateri electorale din 18 octombrie, notează SIS.

Astfel, SIS menționează că a trimis scrisoarea în scopul „înlăturării cauzelor şi condiţiilor specificate în prezenta sesizare și curmării intențiilor ostile a exponenților grupărilor criminale „Şor” ce ar putea pune în pericol securitatea statului”.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a publicat mai multe înregistrări din dosarul pornit pe faptul finanțării ilegale a partidului Șansă, dar și a candidaților independenți „susținuți din umbră” de formațiune. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a afirmat vineri, 27 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, că sunt investigate zeci de persoane, iar unele dintre ele conlucrează cu instituțiile statului, și ar fi vorba despre tranzacții de milioane de lei, banii venind din Federația Rusă. Acuzațiile au fost negate de președintele partidului.