Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ „Promovează narative înșelătoare”. SIS…

DOC „Promovează narative înșelătoare”. SIS sesizează CEC pentru examinarea „susținerii” lui Ilan Șor pentru doi candidați la alegerile locale generale

Sursa: Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova/Facebook

Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC) în privința candidatei din partea partidului Șansă la funcția de primară a orașului Bălți, Șapa Victoria, și a candidatului la funcția de edil al orașului Orhei, din partea aceeași formațiuni politice – Alexei Lungu. Potrivit instituției, aceștia ar promova „narative înşelătoare” cu scopul coruperii alegătorilor.

Conform unei scrisori expediate de șeful SIS Alexandru Musteața cei doi „au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijate de grupul criminal «Șor», prin intermediul așa numitor «proiecte de infrastructură» și «proiecte sociale» (cazul Orhei și UTAG)”. „Proiectele” ar fi finanțate din exterior de către deputatul fugar Ilan Șor, prin intermediul cetățeanului Federației Ruse și Israelului Igal Shved, căruia i-ar fi fost transferate peste 650 de mii de euro de către Victor Guțuleac – o persoană de încredere a lui Șor.

„În cazul accederii la funcția publică de nivel local prin utilizarea fondurilor externe cu o proveniență criminală, există riscuri eminente că grupul criminal «Șor» vor apela la aceleaşi procedee subversive prin coruperea electoratului din R. Moldova şi la celelalte electorale din țară (prezidențiale 2024 şi parlamentare 2025)”, se arată în documentul emis de SIS.

Drept exemple aduse de SIS au fost declarațiile făcute de cei doi candidați, dar și de reprezentanții lor în cadrul aparițiilor publice.

„Noi, cei din echipa lui Ilan Şor, am susținut Partidul Politic «Şansa» condus de Alexei Lungu, şi la fel o susținem pe Victoria Şapa la postul de primar al mun. Bălți. Cu toții cunoașteți că avem un background larg de proiecte sociale, economice și de infrastructura”.„Domnul Şor, datorită investitorilor internaționali a ridicat întrebarea achitării adaosului pensionar de 1000 de lei la pensionari cu pensiile până la 3000 de lei”. „Dragi bălțeni, Şapa+Șor este egal cu șansa pentru Bălți. Victoria Șapa este omul echipei noastre, are încrederea deplină al lui Ilan Şor”, „Victoria Șapa este omul lui Ilan Şor”, a afirmat Pavel Verejanu, reprezentantul candidatei Șapa, în cadrul unor dezbateri electorale din 18 octombrie, notează SIS.

Astfel, SIS menționează că a trimis scrisoarea în scopul „înlăturării cauzelor şi condiţiilor specificate în prezenta sesizare și curmării intențiilor ostile a exponenților grupărilor criminale „Şor” ce ar putea pune în pericol securitatea statului”.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a publicat mai multe înregistrări din dosarul pornit pe faptul finanțării ilegale a partidului Șansă, dar și a candidaților independenți „susținuți din umbră” de formațiune. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a afirmat vineri, 27 octombrie, în cadrul unui briefing de presă, că sunt investigate zeci de persoane, iar unele dintre ele conlucrează cu instituțiile statului, și ar fi vorba despre tranzacții de milioane de lei, banii venind din Federația Rusă. Acuzațiile au fost negate de președintele partidului.

Declarațiile a fost făcute în contextul celor peste 60 de percheziții desfășurate joi, 26 octombrie, în mai multe locații din țară, la domiciliile membrilor partidului Șansă și la sediile formațiunii politice.

„Organele de drept, în cadrul procesului de documentare, constată un fenomen amplu pe întreg teritoriul R. Moldova legat de finanțarea a campaniei electorale, coruperea alegătorilor, falsificarea semnăturilor în listele pentru susținerea așa-numitor candidați independenți dar care de fapt sunt promovați de partid politic.

La cele două acțiuni masive de percheziții au fost vizate 22 de localități – 3 municipii și 19 raioane. În procesul de investigare, realizat în comun cu celelalte instituții ale statului, marea majoritate a tranzacțiilor care au fost documentate vin din afara R. Moldova și există bănuiala rezonabilă că acestea vin din Federația Rusă și sunt gestionate de o grupare criminală organizată în interesul unui partid politic, bănuiala rezonabilă de finanțare vine asupra partidului Șansa”, a spus șeful IGP.

Viorel Cernăuțeanu a mai declarat că unii candidații independenți înregistrați la alegerile locale generale care vor avea loc pe 5 noiembrie ar fi, de fapt, din partea partidului Șansă.

„Organele de drept au reușit să documenteze prin baza probatorii o serie de acțiuni ilegale realizate de aceste grupări criminale. În mod special acești bani sunt pentru cumpărarea alegătorilor și pentru fraudarea procesului electoral. Vom vedea în probele prezentate astăzi modul de corupere sau camuflare a finanțării unui partid, unde persoana doar participa cu semnătura. Pentru a-și asigura procesul, persoana era rugată să-și aducă veniturile legale pentru ca să aibă acoperire în listele de finanțare pentru partidul politic respectiv. În cazul pensionarilor, aceste sume declarate ca donații figurau până la 2 000 de lei. În cazul persoanelor care sunt angajate în câmpul muncii suma indicată ca donație este de la 9 000 de lei (…). În același timp, în privința unei serii de candidați numiți independenți s-a demonstrat implicarea directă și subordonată partidului Șansă, unde liste și completarea semnăturilor prin falsificare demonstrată în urma ridicării probelor (…)”, a relatat Cernăuțeanu.

Președintele Șansă Alexei Lungu a negat autenticitatea înregistrărilor și le-a sugerat membrilor partidului să „nu se lase intimidați chiar dacă vin cu mascați la orele 5-6 dimineață pentru a vă speria”.

„Cei de la instituțiile de forță, că nu pot să le spun instituții de stat, după ce nu au reușit să găsească nicio probă pentru crimele pe care le fac și niciun argument, au început să lanseze în spațiul public tot felul de fake news, de montaje audio și video doar ca cumva să-și argumenteze activitatea ilegală în fața stăpânilor, a celor care le-au dat comenzi”, a menționat Lungu într-un clip video publicat pe rețelele de socializare.

Oamenii legii au descins joi, 26 octombrie, cu 65 de percheziții în mai multe localități din țară, în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unui partid politic, dar și a unor reprezentanți independenți ghidați de același stuff, în cadrul alegerilor locale.