Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cât costă interpreţii de concerte…

Cât costă interpreţii de concerte electorale

489-lumeaCine mai mult achită, pentru acela muzică bună se cântă, în campania electorală. Şi cine dacă nu cei mai buni interpreţi autohtoni vor aduna mulţimea, la discursurile electorale ale politicienilor?

Odată cu demararea campaniei electorale, începe şi vânarea cântăreţilor celebri de către partidele politice. Mai mulţi interpreţi autohtoni şi-au stabilit deja onorariile de aproximativ 2000 de euro şi aşteaptă oferta, indiferent de culoarea şi de valorile promovate de formaţiunile politice.

2000 de euro pentru 45 de minute de concert

În perioada alegerilor parlamentare, care au demarat acum câteva zile, sunt organizate zeci de concerte cu iz şi cu lozinci electorale, prin satele şi raioanele R. Moldova. ZdG şi-a propus să afle cine sunt interpreţii electorali şi cât costă ei în această perioadă importantă pentru viitorul partidelor politice de la noi. Am contactat cunoscuta formaţie Akord şi am pretins că suntem de la PCRM. Am discutat cu managerul trupei, Iurie Bădicu, despre organizarea a peste treizeci de concerte în satele şi raioanele R. Moldova, pe parcursul lunii noiembrie. Formaţia Akord, deşi primise oferte din partea altor partide politice, s-a declarat dispusă să aleagă, în funcţie de preţ, lăsând să se înţeleagă că platforma politică promovată de partid contează mai puţin.

„Avem şi alte oferte, de la alte partide, dar încă nu am dat niciun răspuns. Contează mai multe detalii, în special bugetul. Noi am negociat, pentru un program de 35-45 de minute, un preţ de 1800 de euro, căci avem şi noi cheltuielile noastre. Dar dacă apare o altă ofertă, de 2000 de euro, bunăoară, putem renunţa”, spune managerul Ion Bădicu.

L-am întrebat dacă trupa Akord ar fi dispusă să lanseze lozinci electorale, în timpul concertelor. Propunerea nu a fost respinsă de Bădicu. „Dacă îi ok preţul discutat în prima etapă, atunci putem vorbi şi pentru a doua etapă”, susţine managerul de la Akord.

Publicitate
Publicitate

489-google-mirzencoAnatol Mârzenco: „Dacă eu mă decid să merg cu Vladimir Nicolaevici, înseamnă că ne-am întâlnit, am discutat şi vperiod”

Tot de la PCRM ne-am prezentat şi cunoscutului interpret Anatol Mârzenco. La alegerile precedente, cântăreţul i-a cântat în strună PLDM. Dar pentru că ştie cum să adune cât mai multe voturi, acum pune pe cântar, potrivit lui, oferta cea mai profitabilă.

„Data trecută am fost cu PLDM şi am avut 64 de concerte prin sate, dintre care 59 de sate unde am fost eu, ei au câştigat. Eu mă duceam şi adunam lumea împreună cu reprezentanţii PLDM. Le spuneam că iaca în satul ăsta la ora 16.00 e un concert, la ora 18.00 alt concert şi la 21.00 – altul. Depinde de concerte. Dacă acolo trei-patru concerte – nu are rost. Că eu mai am oferte în altă parte. Dacă eu mă decid să merg cu Vladimir Nicolaevici, înseamnă că ne-am întâlnit, am discutat şi vperiod. Eu ţin foarte mult la dl Voronin. Dar eu sunt corect şi am promis cuiva, şi el se întoarce numai luni din Moscova. Eu vreau să-mi spună dacă merg cu ei sau poate găsesc eu acolo ac de cojoc, şi vin cu dumneavoastră”, spune Anatol Mârzenco.

Am insistat ca interpretul Anatol Mârzenco să ne spună cu ce partid negociază. Când l-am întrebat de PLDM, dânsul a negat vădit. Iar când l-am întrebat de PD, Anatol Mârzenco a răspuns zâmbind: „Vom vedea… eu acum nu pot să vă spun”.

489-gheorghe-topaGheorghe Ţopa în mâinile lui Renato Usatîi

I-am telefonat şi lui Gheorghe Ţopa şi Anişoarei Puică, prezentându-ne de asemenea că suntem de la PCRM şi că ne propunem să organizăm mai multe concerte în perioada electorală.

„Eu cu mare drag, dar să vedeţi că în octombrie şi în noiembrie am multe spectacole, şi acum nu sunteţi primii care mi-au telefonat. Haideţi să vedem prin octombrie. Eu aş putea în cursul săptămânii mai mult, căci sâmbăta şi duminica la sigur n-am să pot. Dacă voi fi liberă, atunci cu mare drag. Reveniţi prin octombrie”, a răspuns Anişoara Puică.

În ultimul timp, se aud tot mai des cântecele interpretului Gheorghe Ţopa prin diferite regiuni ale ţării. Recent, Ţopa a susţinut mai multe concerte în raioanele Făleşti, Cahul şi Drochia. Iar pe data de 16 septembrie, cântăreţul a împărţit scena cu interpreta Sofia Rotaru, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La aceste show-uri nu putea să lipsească omul de afaceri Renato Usatîi, căruia ministerul Justiţiei nu i-a înregistrat partidul PaRus, pentru participarea la alegerile parlamentare din această toamnă.

489-anisoara-puica‘’Eu nu ştiu…, până ce, particip cu Renato Usatîi, şi el ar putea fi împotrivă să cânt şi cu alte partide. De obicei aşa-i. Zilele astea trebuie să fie un răspuns cu înregistrarea partidului, şi după putem reveni. Până când, nu pot să dau niciun răspuns, pentru că încă nu ştiu nimic”, susţine cântăreţul Gheorghe Ţopa.

Am revenit la interpretul Gheorghe Ţopa, după ce ministerul Justiţiei a dat aviz negativ privind înregistrarea partidului PaRus. Cântăreţul a refuzat să cânte la presupusele concerte organizate de PCRM, invocând că are semnat un contract cu omul de afaceri Renato Usatîi.

Cântăreţii care merg la concerte cu PL

Tânărului interpret Boris Covali i-am spus că suntem de la Partidul Liberal. În acest an, el a participat la mai multe concerte organizate de Renato Usatîi. Covali a purtat chiar şi un tricou cu chipul businessmanului, care promovează vectorul R. Moldova spre Est. Se pare că pentru Boris nu a fost o problemă să susţină şi PL, în campania electorală, cu un repertoriu de 4 cântece la fiecare concert.

489-boris-covali„Da, cu mare plăcere, dar trebuie să vorbesc cu managerul şi revin cu un mesaj”’, a spus Boris Covali. Respectiv, am primit mult aşteptatul mesaj, în care era menţionată suma de 500 de euro pentru un concert.

Şi Marianei Şura ne-am prezentat că am fi de la PL. În 2013, cântăreaţa a înveselit inimile participanţilor la ceremonia de celebrare a 20 de ani de la fondarea PCRM, prin melodiile sale languroase. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a urcat pe scenă, pentru a fredona împreună cu Mariana. Potrivit unei publicaţii, Mariana Şura a fost invitată să cânte şi la nunta nepoatei lui Vladimir Voronin. În ciuda petrecerilor şi concertelor intersectate cu politicianul Vladimir Voronin, Mariana Şura este gata să susţină concerte electorale doar pentru PL.

489-cantareti-mariana-sura„În principiu, în concertele astea electorale se plăteşte mai mult. Eu mai am nişte oferte, dar nu vreau să merg cu o sută de partide. De exemplu, pentru un concert electoral de 5-7 minute – ar trebui să primesc cel puţin 200 de euro. Ar fi de dorit să fie şi mai mult, pentru că, în noiembrie, este foarte frig, greu de cântat, aşa că ar trebui să iau 200-300 de euro. Noi pe scenă nu strigăm, nu facem propagandă, dar le spunem participanţilor că sperăm să-şi facă alegerea corectă”, spune Mariana Şura.

Întrebată dacă preferă să transferăm banii pentru concerte într-un cont bancar, interpreta a spus că îi este indiferent, pe cont sau cash.

Formaţia care merge cu oricine

Formaţiei „Lumea” ne-am prezentat că am fi de la Partidul Democrat din Moldova. În anul 2011, aceasta l-a susţinut pe deputatul socialist Igor Dodon în lansarea campaniei sociale naţionale „Iubesc Moldova”, pentru care a compus cântecul „Mă mândresc că sunt moldovean”. Membrul formaţiei Serghei Covalschi spune că, în prezent, Formaţia „Lumea” este dispusă să cânte pentru orice partid.

„Noi nu mai susţinem oficial niciun partid. Oricine ne-ar invita, mergem şi cântăm. Pentru 30 sau 40 de minute pe scenă, preţul e de 400-500 de euro, pentru un concert”, precizează membrul formaţiei „Lumea”, Serghei Covalschi.

Şi pe cunoscutul interpret Ian Raiburg l-am sunat, prezentându-ne de la PLDM.

„Eu am vorbit deja cu domnul Grecu, şi ne-am înţeles. Luaţi legătura cu el’’, a răspuns Ian Raiburg.

Dacă facem un calcul simplu, pentru 30 de concerte electorale, venitul interpreţilor cu un onorariu de 500 de euro se estimează la 15.000 de euro. Iar cei cu un onorariu de 2000 de euro, în urma a 30 de concerte electorale au de câştigat în jur de 60.000 de euro. Amintim că, de pe 15 septembrie, în R. Moldova a demarat campania electorală, iar pe 30 noiembrie se vor desfăşura alegerile parlamentare.

Diana PAVALEANU
Publicitate
Publicitate