Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadoarea Kelly Keiderling este noua…

Ambasadoarea Kelly Keiderling este noua șefă a Misiunii OSCE în Moldova

Misiunea OSCE în Moldova are un nou șef. Ambasadoarea Kelly Keiderling, desemnată de către președinția poloneză a OSCE, își preia, pe 3 octombrie, mandatul la Chișinău. De asemenea, ambasadoarea Keiderling va fi mediator al OSCE în procesul de reglementare transnistreană, anunță Misiunea OSCE în Moldova într-un comunicat.

„Sunt încântată să preiau această funcție importantă în acest moment volatil și provocator pentru procesul de reglementare transnistreană. Aștept cu nerăbdare să cooperez cu autoritățile de la Chișinău și Tiraspol, precum și cu ceilalți participanți în formatul „5+2”, pentru a continua și dezvolta negocierile de reintegrare a Transnistriei în Republica Moldova. Mandatul Misiunii OSCE – de a soluționa conflictul transnistrean sub toate aspectele sale – rămâne obiectivul nobil al statelor participante la OSCE”, a afirmat Keiderling.

Anterior, ambasadoarea Keiderling a ocupat funcția de Ambasador al SUA în Uruguay, șef adjunct al Misiunii la Ambasada SUA din Chișinău, Moldova, precum și de șef adjunct al Misiunii și, intermitent, în calitate de însărcinat cu afaceri la Ambasada SUA în Caracas, Venezuela. Ambasadoarea Keiderling a deținut funcții diplomatice la misiunile SUA în Kârgâzstan, Cuba, Botswana, Republica Dominicană, Etiopia și Zambia, precum și mai multe poziții în Washington, DC. Interesele ei intelectuale includ societățile în tranziție, comunicarea eficientă și măiestria diplomatică.

Ambasadoarea Keiderling îl succede pe Dr. Claus Neukirch, care și-a încheiat mandatul de șef al Misiunii în septembrie.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova, la încheierea mandatului său în țara noastră

Principalele priorități ale Misiunii OSCE în Moldova sunt de a contribui la realizarea unei reglementări politice durabile și cuprinzătoare a conflictului transnistrean bazată pe integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, cu statut special pentru regiunea transnistreană.

Mandatul Misiunii OSCE în Moldova este aprobat și reînnoit în fiecare an de către toate cele 57 de state participante la OSCE, inclusiv Republica Moldova.