Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu s-a întâlnit…

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova, la încheierea mandatului său în țara noastră

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit luni, 5 septembrie, cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE la Chișinău, care își încheie mandatul în țara noastră. Potrivit instituției prezidențiale, oficialii au discutat mai multe subiecte de actualitate, în special despre situația din regiunea transnistreană în contextul războiului din Ucraina.

„Șefa statului a subliniat importanța unui dialog pașnic între cele două maluri ale Nistrului, prin respectarea drepturilor omului și oferirea garanțiilor sociale și de securitate tuturor cetățenilor. De asemenea, ea și-a exprimat încrederea într-o bună cooperare cu OSCE pe viitor”, anunță Președinția.

Claus Neukirch din Germania a fost numit Șef al Misiunii OSCE în R. Moldova în anul 2018. Până a ocupa această funcție, Claus Neukirch a activat în calitate de Șef al Oficiului Consiliului Europei în Albania, consilier politic superior al Președinției OSCE din partea Germaniei, Director adjunct al Centrului de Prevenire a Conflictelor al OSCE, precum și în calitate de Șef adjunct al Misiunii OSCE în R. Moldova. Neukirch are peste 20 de ani de experiență profesională în regiunea OSCE și deține titlul academic de doctor în științe politice.

Misiunea OSCE în R. Moldova facilitează o reglementare politică cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean. În acest scop, Misiunea se angajează pentru a facilita negocierile și dialogul între Chișinău și Tiraspol. În cadrul eforturilor sale de prevenire și rezolvare a conflictelor, Misiunea colectează, de asemenea, informații despre situația din Zona de Securitate.

De asemenea, pentru a facilita realizarea procesului de reglementare transnistreană, Misiunea desfășoară o serie de alte activități descrise în mandatul său, inclusiv promovarea drepturilor omului și ale minorităților, cultura toleranței, precum și susținerea  transformărilor democratice, inclusiv prin consolidarea principiilor statului de drept, care sunt probleme corolare importante în procesul de reglementare.