Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Această lege a fost un…

„Această lege a fost un atentat la suveranitatea și independența R. Moldova”. Țîcu, despre legea prin care se oferă statut special limbii ruse, declarată neconstituțională

Liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale (CC) cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Potrivit lui Țîcu, unul dintre semnatarii sesizării, această lege este un atentat la suveranitatea și independența R. Moldova.

Au fost timpuri când limba română era vorbită doar atunci când ne plângeam morții și ne cântau doinele, iar în perioadele sovietice, pentru limba română unii au făcut Gulagul. A fost vehiculul împotriva regimului comunist și ne-a dus spre independența Republicii Moldova. Declarația de independență punctează în mod expres faptul că limba română este limba de stat. În Constituție nu se vorbește despre o limbă interetnică.

Prin sesizarea pe care am făcut-o, considerăm că această lege este un atentat la suveranitatea și independența RM, prin încercarea de a institui deasupra cadrului constituțional dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul RM. Și în mod special, articolul 6, care spune că în raport cu autoritățile publice, limba de comunicare este limba de stat și limba lingvistică. Se încearcă o revoluție lingvistică în R. Moldova, prin instituirea unui bilingvism și promovarea limbii ruse la rangul de limbă de stat”, a menționat Președintele PUN, Octavian Țîcu

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea nr. 234 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votata de către deputații PSRM – Șor la ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie 2020.

Respectiva lege prevedea ca angajații instituțiilor de stat erau obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitari în acest sens. Acest proiect de lege a fost elaborat de către deputații PSRM.