Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CC a respins demersul…

DOC CC a respins demersul de suspendare a acțiunii legii cu privire la statutul special pentru limba rusă

Curtea Constituținală (CC) a respins cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, depusă de către liderul PUN, Octavian Țîcu.

O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Curtea Constituțională vineri, 18 decembrie.

Se respinge cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova depusă de către domnul Octavian Țîcu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează în Hotărârea CC.

În argumentarea decizie, CC menționează că „autorul cererii de suspendare nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat”.

Examinând cererea de suspendare a acțiunii Legii contestate, Curtea constată că motivele invocate de autorul cererii se referă la pretinsa viciere a procedurii de adoptare a Legii în discuție. Autorul cererii nu a prezentat argumente prin prisma „eventualelor prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate” stabilite în jurisprudența Curții (a se vedea DCC nr. 36 din 24 martie 2020; DCC nr. 39 din 9 aprilie 2020; DCC nr. 42 din 30 aprilie 2020; DCC nr. 43 din 14 mai 2020; DCC nr. 80 din 2 iulie 2020 și DCC nr. 137 din 7 decembrie 2020, §§ 10-11). Curtea constată că nu există nicio legătură între pretinsa viciere a procedurii de adoptare a Legii în discuție invocată de autorul sesizării și eventualele prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate.

Cât privește argumentul autorului cererii referitor la apariția unor confuzii majore în interpretarea prevederilor legale în cazul nesuspendării Legii contestate, Curtea notează că acest argument nu poate fi reținut, deoarece autorul cererii de suspendare nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce”, spune CC.

Decizia integral:

Decizia CC Sesizarea PUN by Ziarul de Gardă

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a declarat vineri, 18 decembrie, că legea cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul R. Moldova este neconstituțională și a anunțat că a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în acest sens.

DOC/ Socialiștii vor statut special pentru limba rusă: angajații instituțiilor de stat ar putea fi obligați să ofere informații și să traducă documentele în limba rusă