Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A început „războiul” în PL.…

A început „războiul” în PL. Ce urmează?

Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării

Luni seara, Biroul Politic al Partidului Liberal s-a întrunit într-o ședință, la  care au participat deputații și miniștrii partidului. Formațiunea a decis să-i retragă sprijinul politic lui Anatol Șalaru, ministrul Apărării, tot el, prim-vicepreședintele Partidului. 

Într-un comunicat de presă al PL-ului se menționează că „unul din subiectele discutate a fost comportamentul nestatutar al Dlui Anatol Șalaru, în raport cu Partidul Liberal din ultimele 3 luni.

„Mai mulți deputați și Președinți ai Organizațiilor Teritoriale au relatat cu lux de amănunte încercările și presiunile exercitate de Dnul Anatol Șalaru pentru a destrăma Fracțiunea Partidului Liberal din Parlament și  partidul, unora li s-a propus bani și diferite favoururi. Au fost abordați și primari ai PL. Dnul Anatol Șalarul  nu a avut curajul să recunoscută acțiunile întreprinse de Dlui, a spus că doar a vorbit cu mai mulți colegi despre convocarea unui congres extraordinar. Fiind întrebat de ce nu a a abordat subiectul la ședințele biroului polic, acesta s-a eschivat de la un răspuns. Menționăm că în toată această perioadă, Dnul Anatol Șalaru în coordonare cu câteva portaluri de știri din Republica Moldova și România a coordonat apariția mai multor articole sponsorizate în care erau denigrate persoane publice din Partidul Liberal, acțiuni documentate și probate, inclusiv din mai multe surse. Deasemenea suntem în măsură să confirmăm că Dnul Anatol Șalaru în ultimele 2 luni a avut o strategie de PR comună cu Igor Dodon prin care ultimul era informat sistematic de agenda și acțiunile PL, strategie care presupunea provocarea de scandaluri artificiale. Decizia din această seară a Biroului Politic al PL, nu a fost deloc ușoară, este una conforma statutului partidului și o acțiune de a preveni un nou ”aprilie 2013”.

Anatol Șalaru susține însă că decizia de a i se retrage sprijinul politic a fost bazată pe pseudo-argumente.

„Biroul politic al Partidului Liberal, la solicitarea lui Mihai Ghimpu, a decis să-mi retraga sprijinul politic folosind pseudo-argumente (și acelea inventate). În realitate, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul ca am solicitat o analiză pertinentă a rezultatului alegerilor și a motivului pentru care Partidul Liberal a ajuns la nici 2%. Deasemenea, am solicitat convocarea congresului în care să fie pusă în discuție situația partidului. Obiectiv, clar și transparent. Era normal ca Mihai Ghimpu, după un astfel de rezultat care ne-a trimis la jumătate din marja de eroare a sondajelor, să-și depună mandatul de președinte și să accepte convocarea congresului și alegerea unei noi conduceri. Situația actuală a partidului este una dezastruoasă. Partidul Liberal s-a transformat într-un SRL administrat după bunul plac al domnului Președinte. Partidul Liberal are nevoie de reconstrucție, Partidul Liberal are nevoie de noi lideri, dacă nu, riscăm să ajungem în coșul de gunoi al istoriei.  În calitate de ministrul al apărării, am facut tot posibilul să apropii Republica Moldova de NATO și de partenerii de dezvoltare și cred că rezultatele s-au văzut: – pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a făcut parte din declarația finală a unui summit NATO;
– deschiderea Oficiului de Legătura NATO la Chișinău,
– demararea creării coridorului verde pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria,
– demararea reformei și reformatării Armatei Naționale;
– interoperabilizarea Armatei Naționale cu armatele țărilor NATO.
Acestea sunt câteva din lucrurile pe care le-am făcut și sunt hotărat să le continui. Se pare că aceste lucruri au deranjat.  Paradox. Alături de Igor Dodon și Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu este cel de-al treilea președinte care vrea demiterea mea de la Ministerul Apărării.  Nu am de gând să părăsesc partidul pe care l-am fondat și pentru care am luptat. Punct”, a scris Șalaru.

„Războiul” tacit dintre Mihai Ghimpu și Anatol Șalaru a început în urmă cu câteva luni, când Ghimpu a decis să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Ce urmează? Surse din cadrul PL susțin că Șalaru va fi demis din funcția de prim-vicepreședinte al PL. Zilele trecute, Renato Usatîi, primarul de Bălți a declarat că în următoarele săptămâni, în Parlament ar putea fi creată o nouă majoritate parlamentară, din care să facă parte doar câțiva deputați PL.