Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Plățile neformale ale părinților…

(VIDEO) Plățile neformale ale părinților în școli și licee au crescut

Simpla intrare în vigoare a Codului Educației și a Codului de etică al cadrului didactic, fără diseminarea conținutului acestora prin activități de informare și de educare, nu a schimbat situația privind asigurarea integrității academice a cadrelor didactice și a celor de conducere. La fel, colectarea plăților formale și informale nu a fost descurajată, asta arată rezultatele studiul sociologic „Etica şi integritatea academică în învăţământul general”, difuzat astăzi la Chișinău

Sursa Video: www.ZdG.md

Deși învățământul primar și cel secundar general sunt finanțate integral de stat, iar studiile în aceste instituții sunt fără plată, majoritatea cadrelor didactice și cele de conducere afirmă că resursele alocate nu sunt suficiente. Ca rezultat, astfel de afirmații sunt folosite pentru a justifica necesitatea plăților suplimentare, pe care părinții le achită cu o constrângere voalată.

În 2015, cheltuielile formale ale părinților destinate propriilor copii au crescut cu 38% față de anul 2012. La fel, au crescut cu 8% și contribuțiile informale ale părinților. Media anuală a acestor plăți efectuate în mediul urban este de 1137 de lei per elev, iar în mediul rural – de 414 lei per elev.

Cele mai frecvente plăți informale sunt cele pentru reparații, 66,4% și pentru cadouri destinate cadrelor didactice, 59,7%. În medie, plățile anuale pentru reparații constituie circa 167 lei per gospodărie, iar cele pentru cadouri – circa 106 lei per gospodărie.

Dacă ar rămâne la discreția părinților să achite sau nu contribuțiile bănești pentru necesitățile școlii, 46,7% ar renunța să facă aceste plăți. Un număr relativ mic de responenți, 1,2%, au declarat că, în scopul sporirii calității studiilor, ar fi dispuși să plătească și mai mult.

Nivelul de cunoaștere dar și transpunerea în practică a măsurilor promovate de Ministerul Educației (ME) prin crearea Inspectoratului Școlar Național și aprobarea Codului de etică a cadrelor didactice este deosebit de scăzut. Foarte puțini dintre părinții intervievați (16.2%) cunosc despre faptul că ME a aprobat Codul de etică al cadrului didactic, care a intrat în vigoare din martie 2016, sau cunosc despre faptul că a fost creat un Inspectorat Școlar Național (13.2%). Și mai puțin se știe despre faptul că Inspectoratul și Consiliile de etică ar putea contribui la îmbunătățirea calității educației în școli.

Studiul a fot realizat în municipiile Chișinău, Bălți, orașe și localități rurale și a fost realizat de Institutul de Politici Publice, finanțat de Fundație Soros-Moldova