Peste 100 de organizații umanitare avertizează asupra unei „foamete în masă” în Gaza

Peste 100 de organizații umanitare au avertizat miercuri că „foametea în masă” se răspândește în Gaza, relatează Agence France-Presse (AFP), citează The Guardian.
Sursa citată scrie că Israelul se confruntă cu o presiune internațională tot mai mare din cauza situației umanitare catastrofale din teritoriul palestinian, unde peste 2 milioane de oameni se confruntă cu lipsuri grave de alimente și alte produse esențiale după 21 de luni de conflict, declanșat de atacul Hamas asupra Israelului.
ONU a declarat că forțele israeliene au ucis peste o mie de palestinieni care încercau să obțină ajutor alimentar de când Fundația Umanitară Gaza, susținută de SUA și Israel, a început operațiunile la sfârșitul lunii mai – marginalizand, practic, sistemul existent condus de ONU.
O declarație cu 111 semnatari, inclusiv Medici Fără Frontiere (MSF), Salvați Copiii și Oxfam, a avertizat că „colegii noștri și cei pe care îi servim sunt într-o stare deplorabilă”.
Grupurile au cerut un armistițiu negociat imediat, deschiderea tuturor punctelor de trecere terestre și fluxul liber de ajutoare prin mecanisme conduse de ONU.
Israelul declară că ajutorul umanitar este permis în Gaza și acuză Hamas că exploatează suferința civililor, inclusiv prin furtul de alimente pentru a le vinde la prețuri umflate sau prin împușcarea celor care așteaptă ajutoare.
În declarația lor, organizațiile umanitare au spus că depozitele cu tone de provizii stau neatinse în afara teritoriului și chiar în interior, deoarece li se blochează accesul sau livrarea bunurilor.
„Palestinienii sunt prinși într-un ciclu de speranță și suferință, așteptând asistență și încetarea focului, doar pentru a se trezi la condiții care se înrăutățesc. Nu este vorba doar de chinuri fizice, ci și psihologice. Supraviețuirea este suspendată ca un miraj. Sistemul umanitar nu poate funcționa pe baza unor promisiuni false. Umanitarii nu pot opera pe termene schimbătoare sau aștepta angajamente politice care nu reușesc să ofere acces”, se arată în declarația organizațiilor umanitare.