Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Patru falsuri despre variola maimuței

Patru falsuri despre variola maimuței

Foto: doctorulzilei.ro

La 23 iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat variola maimuței drept urgență sanitară globală, ca urmare a unei creșteri a numărului de cazuri la nivel mondial. Deși în R. Moldova, nu a fost înregistrat niciun caz, am decis să ne asigurăm că cetățenii cunosc despre simptomele și măsurile de precauție ce-i va ține departe de variola maimuței.

Comunicând cu oamenii, însă, ne-am ciocnit de falsurile în care cred cetățenii. Le-am notat și le-am contrapus cu argumente științifice cu ajutorul unei experte internaționale în sănătate publică. 

Tatiana din Ialoveni ne confesează că atitudinea ei față de variola maimuței este aceeași ca și față de Covid-19 – nu există sau, dacă ar fi existat, e „meritul medicilor”.   

Tatiana, Ialoveni

„Medicii singuri au inventat boala maimuței. Nu ne-au omorât cu Covid-19, vor să rărească lumea cu ajutorul variolei maimuței”, consideră Tatiana. 

Este Variola Maimuței un atac la demografie?

Explicăm dezinformarea despre variola maimuței cu ajutorul Alei Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică.  

Potrivit Alei Tocarciuc, variola maimuței a existat și anterior, dar nu a cauzat mortalitate datorită vaccinării în masă. 

Ala Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică

„Variola maimuței nu este o boală inventată acum. Dacă privim retrospectiv, Variola, ca și grup de boli,  a generat multiple epidemii în trecut. Dar odată cu inventarea vaccinurilor și a vaccinării în masă, acest grup de boli era practic eradicat. Putem afirma cu siguranță că  Variola în diversele ei forme – și cea umană, și cea a maimuței – a făcut parte din grupul bolilor rare în ultimul deceniu. Asta s-a datorat, în primul rând, vaccinării și izolării focarelor endemice din unele țări ale Variolei Maimuței. Mortalitatea provocată de variola maimuței nu este mare. Deci nu este un instrument de „rărire a oamenilor”, cum se încearcă să se speculeze. Este o situație, când un anumit patogen, răspândit într-o geografie, a ieșit de sub control și se răspândește rapid și în alte geografii”, punctează experta. 

Este variola maimuței un atac la demografie?

FALS! 

Ludmila din Chișinău susține că s-a informat de pe anumite platforme și a aflat că variola maimuței se transmite doar în timpul actului sexual. 

Ludmila, Chișinău

„Este o boală ce se răspândește doar pe cale sexuală”, enunță femeia. 

Variola maimuței se transmite DOAR pe cale sexuală?

Ala Tocarciuc dezminte această ipoteză și enumeră și alte forme de transmitere a bolii.  

 

Ala Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică  

„Este un fals. Segmentul de populație în care a fost adusă boala este un segment din categoria LGBT. Dar deja sunt persoane infectate din diverse segmente de vârstă, inclusiv și copii. Oricine se poate molipsi în caz de contact cu o persoană infectată, și acest contact nu trebuie, în mod obligatoriu, să fie sexual. Asta este important de știut”, precizează experta. 

Variola maimuței se transmite DOAR pe cale sexuală?

FALS! 

Valeriu, un tânăr din Ialoveni se arată sceptic și consideră că, așa cum fauna R. Moldova nu cuprinde și maimuțele, infecția ne va ocoli. 

Valeriu, Ialoveni

„În R. Moldova nu sunt maimuțe, nu avem cum ne infecta cu această boală”, crede Valeriu. 

Variola maimuței se transmite DOAR prin intermediul maimuțelor?

Ala Tocarciuc demontează și această conjectură. 

Ala Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică  

„Boala este deja la etapa de transmitere de la Om la Om. Nu avem nevoie de prezența maimuțelor pentru a ne infecta”, informează experta. 

Variola maimuței se transmite DOAR prin intermediul maimuțelor?

FALS!

Iar Maria din Chișinău crede că variola maimuței este „destinată” doar persoanelor din păturile sociale vulnerabile.     

Maria, Chișinău

„Este o boală a sărăciei”.

Este Variola maimuței o boală a sărăciei?

Ala Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică  

„Este o boală infecțioasă, care poate fi controlată prin măsuri epidemice. Faptul că această boală a fost controlată și cumva izolată în unele țări de pe continentul Africii, care sunt extrem de sărace, ne spune clar că este posibil de controlat răspândirea. Sărăcia nu este un impediment aici în procesul epidemiologic. Să ne informăm din surse credibile și să ne comportăm responsabil, este puținul de care avem nevoie acum”, conchide Ala Tocarciuc. 

Este Variola maimuței o boală a sărăciei?

FALS! 

Care sunt simptomele?

Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile, iar simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, dureri musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Cum se transmite variola maimuței?

Variola maimutei se transmite prin contact direct prelungit cu o persoană care este infectată cu acest virus sau printr-un contact prelungit cu obiecte contaminate ale acesteia.

Virusul poate pătrunde în organism prin pielea lezată, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar și prin contact direct cu fluide corporale. De asemenea, variola maimuței se poate transmite între oameni și prin picături din tuse sau strănut, însă doar în cazul unui contact prelungit și de la o distanță redusă. Studiile au mai demonstrat că este posibilă și transmiterea prin placenta de la mamă la făt.

Până acum, variola maimuței nu a fost declarată ca fiind o infecție cu transmitere sexuală, deși expunerea directă și prelungită, specifică contactului intim și expunerea la fluide corporale infectate favorizează răspândirea bolii de la o persoană la alta.

Cum te poți proteja?

Este necesar să respecți o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși.

Un vaccin pentru prevenirea variolei maimuței a fost deja aprobat, însă, studiile au demonstrat că și vaccinul tradițional împotriva variolei umane poate oferi protecție.

Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent în 75 de țări, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Până în momentul de față, au fost înregistrate șapte decese ca urmare a epidemiei.

În România, la ora actuală, au fost diagnosticați cu variola maimuței 20 de pacienți, toți bărbați.

Materialul a fost publicat cu suportul Biroului pentru România și Republica Moldova al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în ţările Parteneriatului Estic și Rusia”. Afirmațiile nu reflectă obligatoriu opiniile donatorilor.