Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NYP: Administrația Trump a decis…

NYP: Administrația Trump a decis ca SUA să părăsească UNESCO. „Susține acțiuni care contravin bunului simț și incită la discordie socială”

Sursa: Reuters

Statele Unite vor părăsi Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Decizia a fost luată de președintele Donald Trump după o evaluare de 90 de zile a prezenței țării în cadrul organizației, a scrie The New York Post (NYP), citând un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Sursa citată scrie că Trump consideră că UNESCO duce o politică anti-israeliană și anti-americană, în plus, în urma evaluării, administrația de la Casa Albă și-a exprimat dezacordul cu politicile organizației privind diversitatea, egalitatea și incluziunea, precum și cu părtinirea sa pro-palestiniană și pro-chineză. Secretarul adjunct de presă al Casei Albe, Anna Kelly, a menționat că UNESCO susține acțiuni care „contravin bunului simț și incită la discordie socială”, iar apartenența la organizație nu corespunde intereselor naționale ale Statelor Unite. Organizația include, în special, o serie de programe și proiecte în lupta pentru egalitatea de gen și împotriva rasismului, notează NYP.

De asemenea, conform declarațiilor purtătoarei de cuvând a Casei Albe, UNESCO și-a folosit Consiliul Executiv pentru a desfășura „acțiuni anti-israeliene și antievreiești”, inclusiv declararea locurilor sfinte evreiești drept „situri palestiniene din Patrimoniul Mondial”. În plus, organizația „folosește adesea un limbaj” despre Palestina „ocupată” de Israel și condamnă războiul statului evreu împotriva Hamas, a explicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Potrivit acesteia, administrația americană consideră că China „și-a folosit influența în cadrul UNESCO pentru a promova standarde globale care servesc intereselor Beijingului”.

În special, China este al doilea cel mai mare donator al UNESCO, iar cetățenii săi dețin poziții cheie acolo. Trump a retras deja SUA din UNESCO în timpul primei sale președinții, în 2017 (țara s-a retras și din OMS, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, acordul privind schimbările climatice și acordul nuclear cu Iranul). Președintele Joe Biden a readus SUA în aceste organizații în 2023. Președintele Ronald Reagan făcuse anterior un pas similar în 1984, dar președintele George W. Bush și-a schimbat decizia de a se retrage din UNESCO în 2003. Statele Unite s-au alăturat pentru prima dată organizației când aceasta a fost fondată în 1945.

Statele Unite asigură aproximativ 8% din bugetul total al UNESCO (aproximativ 20% în primul mandat al lui Trump). Șeful Casei Albe a luat această decizie în cadrul politicii sale de revizuire a participării țării la instituțiile internaționale, pe care a criticat-o de mult timp.