Principală  —  Ştiri   —   Numirea mai multor secretari de…

Numirea mai multor secretari de stat, aprobată de Guvern. Reprezentantul R. Moldova în Biroul pentru Coordonarea Combaterii Criminalității Organizate pe teritoriul statelor CSI, rechemat din funcție

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 25 ianuarie, numirea noilor secretari de stat la mai multe ministere.

Astfel, directorul Întreprinderii de Stat Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”, Viorel Garaz, va ocupa funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei, începând cu data de 8 februarie.

Sursa: Dumitru Alaiba/Facebook

„Viorel Garaz este un tânăr manager de calitate, vine cu o experiență bogată în domeniul administrării afacerilor, în promovarea exporturilor și diversificarea piețelor. Știe bine provocările cu care se confruntă afacerile din Republica Moldova, are o pasiune aparte pentru industria vinurilor.

Din 2019 este director general al întreprinderii de stat Mileștii Mici, a fost responsabil de activitatea operațională a întreprinderii, inclusiv producție, vânzări și management financiar. A reușit într-o perioadă scurtă de timp, să facă curat la această întreprindere, în pofida crizei economice generate de pandemia COVID, iar apoi de războiul din Ucraina și multor altor provocări, Mileștii Mici a achitat integral datoriile istorice ale întreprinderii, au fost reutilate secțiile de producere, a sporit capacitatea de deservire a turiștilor, atât din resursele proprii, cât și din fondurile atrase de la partenerii de dezvoltare. Astfel, Mileștii Mici în ultimii ani a devenit o întreprindere rentabilă”, a declarat ministrul Dumitru Alaiba.

Totodată, Alexandru Gasnaș va ocupa funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătăți, din data de 30 ianuarie. Acesta este medic de profesie. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, iar în prezent este șeful Departamentului de Neurologie, Boli interne și Epileptologie, la Institutul de Medicină Urgentă. În același timp, este doctor în medicină și conferențiar universitar.

„Considerăm că este un membru care ar putea să aducă plusvaloare echipei la Ministerul Sănătății, în special în implementarea proiectelor de anvergură care țin de accidentele cerebrovasculare”, a afirmat ministra Ala Nemerenco.

În plus, secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Petru Țurcanu va fi eliberat din funcție de la 26 ianuarie, în baza cererii de demisie.

„Țin să menționez că domnul Țurcanu va continua să ne ajute și se ne acorde sprijin deja de pe palierul internațional. A făcut o muncă extraodinară pentru a pregăti ministerul pentru exercițiul de integrare europeană (…)”, a spus secretar general al MAI Serghei Diaconu.

În locul lui Țurcanu, în funcția de secretar de stat va veni Andrei Cecoltan, care a ocupat funcția de șef al Direcției coordonare politici publice.

Tot miercuri, miniștrii au aprobat rechemarea lui Evghenii Balîca din funcția de reprezentant al R. Moldova în Biroul pentru Coordonarea Combaterii Criminalității Organizate (BCCCO) și altor infracţiuni periculoase pe teritoriul statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Și Gheorghe Cuciureanu a fost eliberat din funcția de secretar de stat al Ministerului Educației în baza cererii de demisie.

La ministerul Mediului a fost aprobată numirea lui Grigore Stratulat în funcția de secretar de stat, din data de 26 ianuarie. Acesta este economist de profesie, potrivit ministrei Mediului Rodica Iordanov.

Ambasadorul R. Moldova în Statele Unite ale Americii Viorel Ursu a fost numit, prin cumul, în funcția de ambasador în Mexic.