Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Nouă rundă de apartamente la…

Nouă rundă de apartamente la prețuri preferențiale pentru judecători. Cine sunt printre beneficiari

Colaj ZdG: Victor Micu, președintele Comisiei de selecție, pe mijloc, și patru magistrați beneficiari de apartamente la preț preferențial

O nouă rundă de apartamente pentru judecători și pentru angajați ai sistemului judecătoresc la prețuri preferențiale au fost împărțite acum două săptămâni de o Comisie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. 

De această dată, apartamentele sunt predestinate angajaților din justiție din raioanele R. Moldova. Astfel, alți 185 de magistrați și lucrători ai sistemului de justiție vor beneficia de imobile în Chișinău la un preț de aproape două ori mai mic decât prețul de piață, adică vor achita doar 420 de euro pentru un metru pătrat.

Comisia de selecție refuză însă să facă publică lista beneficiarilor, motivând că o va oferi atunci când persoanele beneficiare vor semna contractele cu firma de construcții. 

ZdG a reușit să afle numele unor magistrați care vor beneficia de apartamente la preț preferențial în capitală și a constatat că, deși unul dintre criteriile de selecție a persoanelor beneficiare era ca aceștia să nu dețină imobile înregistrate în Chișinău, printre beneficiari se regăsesc judecători a căror familii sau chiar ei, dețin bunuri imobile în capitală. 

Peste 200 de magistrați și angajați ai sistemului judecătoresc, care activează în raioane, au depus cerere pentru a achiziționa apartamente la preț preferențial în blocuri locative, construite special pentru ei. Acum două săptămâni, Comisia responsabilă de acest proiect din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a selectat 185 dintre solicitanții care urmează să beneficieze de apartamente la un preț preferențial.

Blocuri pentru judecători, construite pe terenul public

Blocurile în care lucrătorii din sistemul judecătoresc urmează să primească spații locative sunt amplasate pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. 

Terenul cu o suprafață de 0,7785 ha, pe care au fost construite blocurile, este unul public. Acesta a fost transmis în arenda CSM acum șapte ani, la sfârșitul anului 2014, printr-o hotărâre de a Consiliul municipal Chișinău (CMC). 

Abia peste trei ani, în mai 2017, a fost constituit grupul de lucru care urma să identifice compania de construcții care să edifice blocurile locative și totodată să aprecieze necesitatea îmbunătățirii condițiilor locative pentru selectarea angajaților sistemului judecătoresc care vor beneficia de apartamente la un preț preferențial. Comisia a fost formată din reprezentanți ai CSM, printre care Victor Micu, Dorel Musteață, dar și din reprezentanți ai instanțelor judecătorești: Petru Moraru, Valeriu Efros și Dumitru Gherasim.

Apartamente pentru magistrați la preț de două ori mai mic decât prețul de piață

Compania de construcții „Basconslux” SRL a fost selectată pentru edificarea blocurilor. Reprezentantul firmei a precizat că pe terenul alocat a fost construit, de fapt, un complex locativ, alcătuit din șase blocuri. Potrivit înțelegerii dintre CSM și firma de construcții, sistemul judecătoresc a beneficiat de o cotă de 40% din apartamente, iar companiei i-au revenit 60% din proiect.

Deocamdată, potrivit agentului imobiliar, complexul nu a fost dat în exploatare. Cert este că construcția este pe ultima sută de metri, iar, în prezent, se fac lucrări de fațadă. 

Complexul locativ din bulevardul Mircea cel Bătrân, sectorul Ciocana al capitalei, în care angajații din sistemul judecătoresc vor beneficia de apartamente la preț de 420 de euro pentru un metru pătrat.

Reprezentantul companiei susține că deocamdată apartamentele nu au fost scoase în vânzare și că nu a fost stabilit prețul cu care urmează să fie vândute spațiile locative, dar estimează că prețul de început ar putea fi de 750 de euro pentru un metru pătrat.

Magistrații și angajații din sistemului judecătoresc, în schimb, vor beneficia de apartamente la un preț de aproape două ori mai mic, adică vor achita doar 420 de euro pentru un metru pătrat. 

Criteriul principal –  de a nu deține imobile înregistrate în Chișinău

Solicitat de ZdG, Victor Micu, președintele Comisiei de selecție, a refuzat să furnizeze lista beneficiarilor de apartamente la prețuri preferențiale, precizând că o va transmite doar după ce vor fi definitivate contractele dintre angajații sistemului de justiție și compania de construcții. 

„Acum sunt probleme. Țin minte că a mai fost și data trecută făcută o repartizare și mulți judecători, nu chiar mulți, dar oricum, judecători, asistenți au refuzat să încheie contracte până la urmă. Noi am făcut lista și am expediat-o la presă și presa a făcut diverse interpretări, deși el în genere, nu a înregistrat și nici nu a dorit mai departe să activeze. Când deja o să fie încheiate toate contractele, d-stră o să puteți lua lista”, a argumentat Micu.

Victor Micu, membru CSM și președintele Comisiei de selecție a angajaților din sistemul judecătoresc care urmează să beneficieze de apartamente la preț preferențial.

Întrebat despre criteriile în baza cărora au fost selectați angajații din sistemul judecătoresc care au fost incluși în lista celor care urmează să primească apartamente la prețuri de două ori mai mici decât prețul de piață, Micu susține că Comisia s-a bazat pe experiența de muncă a solicitanților, numărul membrilor familiei, dar și ca aceștia să nu dețină blocuri locative înregistrate în Chișinău.

„Conform datelor de la organul cadastral, noi am verificat ca să nu aibă (imobile, n.r.), pentru că cei care aveau, noi i-am exclus automat, indiferent dacă e judecător sau asistent, imobile înregistrate în Chișinău”, a precizat Victor Micu.

Cât despre necesitatea edificării unui nou bloc locativ pentru magistrații din raioane, membrul Comisiei de selecție a declarat că „la moment, sunt judecători și asistenți, grefieri, care lucrează în raion, dar nu au domiciliu, nici în Chișinău și nici în raion, fac naveta”. Totodată, Micu a punctat că „scopul a fost de a acorda spațiu locativ persoanelor din sistemul judecătoresc din raioane care nu dețin spații locative în Chișinău”.

Apartament „preferențial” pentru magistrat cu avere de milioane

Deși Comisia de selecție din cadrul CSM a refuzat să ofere lista beneficiarilor, ZdG a reușit să afle numele unor magistrați care urmează să beneficieze de apartamente la preț preferențial. 

Alexandru Gheorghieș, fostul membru CSM și actual judecător în cadrul Curții de Apel (CA) Bălți va fi unul dintre beneficiarii de apartamente la prețuri preferențiale în Chișinău. Magistratul muncește și locuiește în orașul Bălți. Până în 2019, familia președintelui CA Bălți a locuit într-un apartament de 74,3 m.p., pe care însă nu îl avea în proprietate. 

Într-o anchetă din octombrie 2017, portalul anticorupție.md scria că, în 2015, Alexandru Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza apartamentul de 74,3 m.p. care i-a fost transmis în folosință, în 2012, de autoritățile locale din Bălți. Potrivit primarului orașului Bălți, Renato Usatîi, pentru ca să evite achitarea a circa 400 de mii de lei pentru privatizarea locuinței, Gheorghieș și-ar fi înscris soacra și socrul în apartament, luându-i la întreținere, și astfel costul de privatizare a scăzut la 19 mii de lei. Atunci magistratul afirma că nu a încălcat nicio normă legală, documentele fiind verificate și de CNA.

În anul 2019, familia a moștenit apartamentul, alături de un garaj de 23,9 de m.p.. Magistratul indică în declarația sa de avere și interese personale o valoare totală de aproximativ 248 mii de lei pentru aceste bunuri imobile. În 2020, printr-un contract de schimb, familia judecătorului a oferit aceste bunuri în schimbul unei case de locuit de 153,7 m.p., pentru care indică o valoare de circa 1,3 milioane de lei, dar și a altor două averi imobile de 17,2 m.p. și respectiv, 63,9 m.p. Magistratul mai declară cinci terenuri agricole cu o suprafață totală de 3,4578 ha și cote-părți din alte trei, ale căror suprafață totală este de 2,4952 ha.

Alexandru Gheorghieș, fostul membru CSM și actual judecător în cadrul Curții de Apel Bălți.

Solicitat de ZdG, judecătorul a confirmat informația că urmează să beneficieze de un apartament în sectorul Ciocana al capitalei. Întrebat de ce are nevoie de spațiu locativ în Chișinău, în contextul în care muncește și deține imobile în orașul Bălți, acesta a declarat că are nevoie de locuință în capitală în eventualitatea în care va fi promovat în funcție. 

„Eu sunt numit în funcția de judecător până la 65 de ani și dacă ați urmărit hotărârile CSM, eu am participat la concursul pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Respectiv, în cazul în care o să fiu numit în funcția de judecător, atunci o să am nevoie de un spațiu locativ ca să nu închiriez. În cazul în care nu o să fiu numit, nu mă gândesc că poate să fie, mă gândesc la pozitiv”, a declarat Gheorghieș pentru ZdG.

„Am avut încă din studenție un mic apartament la Chișinău, care deja tot stă la vânzare”

Dmitrii Fujenco, fostul președinte interimar al CA Comrat și actual judecător în cadrul aceleiași instanțe, este și el unul dintre beneficiarii de apartamente din Chișinău. Familia magistratului are în proprietate un apartament de 50,2 m.p. în municipiul Chișinău, mai deține ½ dintr-un alt apartament de circa 70 m.p. în orașul Cahul și altă ¼ dintr-un apartament de 95,1 m.p.. Aceasta mai deține un teren intravilan de 0,054 ha.

Solicitat de ZdG, Fujenco a confirmat că urmează să procure spațiu locativ la preț preferențial în blocurile construite la inițiativa CSM pentru judecătorii din raioane. Deși potrivit Comisiei CSM, unul dintre criterii era ca magistrații să nu dețină imobile în capitală, Fujenco susține că „am vândut deja un apartament din Cahul și am avut încă din studenție un mic apartament la Chișinău, care deja tot stă la vânzare și va fi vândut în timpul apropiat, anume că am nevoie de bani pentru a procura acest apartament la Chișinău”.

Dmitrii Fujenco, fostul președinte interimar al CA Comrat și actual judecător în cadrul aceleiași instanțe.

Totodată, magistratul precizează că motivul pentru care are nevoie de spațiu locativ în Chișinău este intenția de ajunge judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

„Dacă o să urmăriți, eu am depus cererea, am candidat la funcția de judecător la CSJ, până când fără succes, dar asta nu înseamnă că eu am lăsat această întrebare fără atenție, în continuare, a declarat Fujenco.

Spațiu locativ pentru magistratul suspectat în dosarul mitei de la Orhei

Eugen Popovici, magistrat la Judecătoria Orhei, se regăsește și el în lista judecătorilor care vor beneficia de apartamente la preț de 420 de euro pentru m.p. în sectorul Ciocana din Chișinău. În declarațiile sale de avere și interese personale, magistratul nu indică că ar deține bunuri imobile. Acesta declară doar salariile de funcție ale familiei și datorii de aproape 87 de mii de lei. Contactat de ZdG, judecătorul nu a fost de găsit pentru a comenta necesitatea unui apartament în capitală în contextul în care activează în orașul Orhei. 

Popovici este magistratul reținut în octombrie 2018 de CNA fiind suspectat că ar fi pretins 2000 de euro mită pentru „atenuarea învinuirii aduse şi pentru eliberarea din arest” a unei persoane învinuite de punerea în circulaţie a drogurilor. În mai 2020, Procuratura Anticorupție a dispus scoaterea judecătorului de sub urmărire penală, iar Popovici a fost reîncadrat în funcție. 

Pentru o „eventuală promovare în funcție”

De spațiu locativ în Chișinău la preț preferențial va beneficia și vicepreședintele interimar al Judecătoriei Edineț, Eugeniu Pșenița. Potrivit declarației sale de avere și interese personale, familia Pșenița are în proprietate un apartament de 99,3 m.p., un garaj de 29,4 m.p. și o altă avere imobilă de 26 m.p. Magistratul mai declară un teren intravilan de 0.166 ha. În conturile bancare, familia păstrează aproape 20 de mii de lei, iar datoriile acesteia ajung la 317 mii de lei. Contactat de ZdG, Pșenița a confirmat că a depus o cerere pentru a procura la preț preferențial apartament în Chișinău, însă susține că nu cunoaște, deocamdată, dacă a fost selectat. Totodată, judecătorul afirmă că are nevoie de un spațiu locativ în capitală pentru o „eventuală promovare în funcție”. 

Eugeniu Pșenița, vicepreședintele interimar al Judecătoriei Edineț. Foto: anticorupție.md

Magistratul a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată împreună cu ZdG, care arăta că magistrați controversați erau promovați în sistemul de justiție în pofida refuzului șefului statului de atunci de a-i avansa în funcții. Vladimir Voronin, a respins candidatura acestuia la funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, refuzul însemnând la modul practic demiterea judecătorului din sistem. „Activând în calitate de judecător, domnul Pșenița s-a manifestat ca o persoană care săvârșește acțiuni ce discreditează justiția, compromite onoarea și demnitatea de judecător”, scria fostul preşedinte, referindu-se la o schemă imobiliară în care a fost implicat judecătorul. Chiar și așa, magistratul a rămas în sistem.

Apartament la preț preferențial pentru magistratul care locuiește în casa soției din Durlești

Și vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, Corneliu Guzun, se numără printre beneficiarii apartamentelor la preț de aproape două ori mai mic decât cel de piață. Deși unul dintre criterii era ca magistrații selectați să nu dețină imobile în Chișinău, în ciuda faptului că familia Guzun locuiește în orașul Durlești din municipiul Chișinău, Comisia l-a considerat eligibil de a beneficia de apartament la preț redus. Imobilul familiei magistratului din Durlești a fost procurat în anul 2007, cu o valoare indicată de circa 597 de mii de lei, și se întinde pe o suprafață de 168,6 m.p.. Totodată, Guzun mai declară că familia sa mai are în proprietate o altă casă de 60,2 m.p. și cinci alte averi imobile, obținute prin donație, dar și ¼ dintr-un apartament de 71,2 m.p. în Chișinău. 

Solicitat de ZdG, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău a precizat că a depus cererea de a procura apartament în blocul construit pentru angajații din sistem încă 2015-2016. Întrebat despre motivul pentru care a decis să depună cererea, în contextul în care familia sa deține bunuri imobile în Chișinău, „păi, că am o familie și am doi copii. Și respectiv, ceea ce dețin eu acum în proprietate e vorba doar de o cotă parte dintr-un apartament a părinților care este privatizat”. 

Totodată, Guzun susține că bunurile indicate în declarația sa de avere aparțin soției și „din motivul ăsta am considerat că aș putea pretinde și eu la un apartament la un preț preferențial”. 

Guzun: Soția mai deține prin donație sau moștenire în proprietate în sat la bunei, care pe timpuri a moștenit, la fel, până la căsătorie, și casa soției, în care locuim, din orașul Durlești. 
ZdG: Atunci de ce aveți nevoie de un apartament în Chișinău?
Guzun: Păi, să locuiesc, să-l am pentru copii, pentru că știți cum, viața este viață, astăzi Doamne ferește ești cu soția, mâine nu ești, ce faci? Și am doi copii.

Corneliu Guzun, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că judecătorul Corneliu Guzun a ajuns vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău la trei ani după ce a început să poarte robă, fiind singurul candidat la funcția respectivă. Guzun a fost recomandat pentru funcția de judecător de către nașul său de cununie, Oleg Sternioală, pe atunci vicepreședinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ din cadrul CSJ și membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor din cadrul CSM, în prezent, anchetat penal pentru îmbogățire ilicită.  Odată cu promovarea în funcție, în bugetul judecătorului au început să curgă donații de la soacră, care lucrează în străinătate.

„Dacă nu ei figurează ca proprietar la organul cadastral, nu ai ce le face”

Victor Micu, membrul CSM și președintele Comisiei de selecție, întrebat despre faptul că printre judecătorii incluși în lista beneficiarilor se regăsesc persoane care dețin personal sau prin intermediul membrilor familiei imobile în Chișinău, Micu a declarat că „dacă au și nu sunt scrise pe ei, nu sunt înregistrate, este riscul lor”.

„Noi ne-am uitat după datele oficiale de la organul cadastral, dacă dețin, i-am preîntâmpinat că ulterior o să aibă probleme dacă ne-au dus în eroare. Noi nu am putut să ne ducem pe la fiecare pe acasă, noi ne-am bazat pe buna credință a fiecărei persoane și pe datele oficiale. Dacă nu ei figurează ca proprietar la organul cadastral, nu ai ce le face”, a comentat președintele Comisiei, precizând că nu sunt prevăzute în regulament sancțiuni pentru astfel de situații. 

Întrebat dacă i se pare corect în raport cu alte categorii de funcționari publici ca magistrații să beneficieze de un al patrulea proiect de acest gen, Victor Micu a spus că orice instituție are dreptul să solicite asemenea proiecte pentru angajații săi. „Orice instituție are dreptul să solicite, faptul că instituția nu a solicitat, asta deja e treaba lor. Corect sau nu, eu nu pot să mă expun, fiecare o să facă interpretările care dorește”.

Anterior, în 2017, sistemul judecătoresc a mai beneficiat de trei complexe rezidențiale în sectoarele Râşcani şi Botanica din Chișinău. Două dintre ansamblurile rezidenţiale din strada Ceucari și strada Vasile Alexandri au fost construite tot de compania „Basconslux” SRL, selectată de CSM în urma unei licitaţii, iar cel de-al treilea, din strada Hristo Botev, de „Exfactor-Grup” SRL. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, magistraţii şi ceilalţi angajaţi ai sistemului, selectaţi să obţină locuinţe la preţ preferenţial, au plătit între 360 și 300 de euro pentru un metru pătrat. Atunci, presa scria că mulți dintre magistrații beneficiari de apartamente mai ieftine s-au grăbit să le vândă după ce au primit cheile de la locuinţe, iar alții au plecat din sistem la scurt timp după ce și-au extins spațiul locativ.