Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noi candidați la CSJ și…

Noi candidați la CSJ și în Colegiile specializate ale CSM, transmiși Comisiei Vetting spre evaluare

Sursa: vettingmd.eu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis Comisiei Vetting spre evaluare șase candidați noi la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) și cinci candidați noi la funcții în cele două colegii ale CSM.

Prin urmare, potrivit unui comunicat emis de Comisia Vetting, lista candidaților la CSJ a fost completată cu următorii candidați:

  • Diana Ioniță (inspector judiciar, Inspecția Judiciară, CSM);
  • Dumitru Mardari (avocat, fost judecător CSJ);
  • Grigore Manoli (judecător, Judecătoria Chișinău);
  • Mariana Cherpec (procuror, Procuratura municipiului Chișinău);
  • Ruslan Berzoi (avocat);
  • Vladimir Adam (procuror Anticorupție).

Lista candidaților la funcţia de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor și Colegiul disciplinar ale CSM, a fost suplinită cu subiecții:

  • Ana Zabulică (șef Departament resurse umane, Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți);
  • Eugeniu Beșelea(judecător, Judecătoria Chișinău);
  • Stanislav Grosu (judecător, Judecătoria Drochia, Oficiul Rîșcani);
  • Vitalie Pislariuc (judecător, Judecătoria Orhei);
  • Sofia Aramă (judecătoare, Judecătoria Cimișlia).

„În procesul evaluării, Comisia Vetting urmează să stabilească dacă aceștia au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor”, se explică în comunicat.

Totodată, Comisia Vetting menționează că pe 30 ianuarie 2024 a luat act de faptul că Mariana Cherpec, candidată la funcția de judecătoare CSJ de pe lista transmisă recent de CSM, a promovat evaluarea în temeiul Legii privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Prin urmare, aceasta nu va fi supusă repatat evaluării.

Comisia pre-vetting a audiat-o marți, 25 aprilie, în contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale procurorilor, pe Mariana Cherpec, procuroră în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul principal, și candidată la funcția de membră în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

În 2014, Colegiul disciplinar a constatat mai multe încălcări admise Mariana Cherpec în calitatea sa de conducătoare a urmăririi penale, „că nu a  întreprins toate măsurile pentru cercetarea sub toate aspectele, deplină și obiectivă a unor cauze penale aflate în conducerea sa, nu a respectat termenul de examinare a cererilor și de soluționare a materialelor parvenite în ordinea art. 274 din Codul de procedură penală”. Atunci i-a fost aplicată pedeapsa – mustrare.

În 2015, Colegiul disciplinar a conchis că procurora și-a îndeplinit necorespunzător atribuțiile de serviciu, fiindu-i aplicată pedeapsa disciplinară – avertisment. Iar în 2016, Colegiul disciplinar a constatat că procurora a admis tergiversarea investigării a două cauze penale. Deși Mariana Cherpec a invocat atunci volumul mare de lucru pe care îl avea și complexitatea investigării acelor două cauze, i s-a aplicat sancțiunea disciplinară – mustrare.