Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Moartea Dariei Dughin, omor la…

Moartea Dariei Dughin, omor la comandă sau „jertfă sacrală”?

În seara zilei de 20 august Alexandr Dughin a ținut o prelegere la Festivalul de tradiții din satul Zaharovo. Fiica sa de 29 de ani, Daria Dughin, a fost invitata de onoare la acest eveniment. După prelegere, ea a plecat cu-n Land Cruiser Prado, iar Dughin a decis să plece cu altă mașină. Automobilul pe care-l conducea Daria a explodat în timpul mersului și jurnalista a murit pe loc.

Ce se știe despre fiica ideologului „lumii ruse” Alexandr Dughin, ucisă în urma unei explozii

„Holod” a adunat cinci fapte care o caracterizează pe Daria Dughin.

Daria Dughin

Ea a iubit Franța și credea că gândirea franceză o „depășește” pe cea rusă

Fiica lui Dughin a studiat lucrările lui Platon. Probabil din acest motiv, a avut pseudonimul „Platonova”, cu care adesea își semna materialele. Spunea că-și dorea „să meargă în Franța, la Paris”, pentru că acolo s-au păstrat „școli destul de puternice de neoplatonism”. În timp ce studia la Facultatea de Filosofie a Universității de Stat din Moscova, a efectuat prima sa vizită în Franța pentru un stagiu în orașul Bordeaux.

Acolo a început să studieze mișcarea politică a „noilor drepți”. Totodată, Daria spunea că gândirea franceză o „depășește cu mult” pe cea rusă.

Adepta ideilor tatălui său

Alexandr Dughin este un susținător al eurasianismului, el este adesea numit ideologul „lumii ruse”. Împreună cu scriitorul și politicianul Eduard Limonov, a fost creatorul și inspiratorul ideologic al Partidului național bolșevic, interzis ulterior în Rusia.

Dughin a început să sprijine politica de stat odată cu venirea lui Vladimir Putin la putere, deși în 2020 a spus despre acesta astfel: „A existat un salt puternic cu Putin, dar apoi a început din nou stagnarea, un fel de revenire. Nu pot spune că nu sunt cu autoritățile, mai degrabă, autoritățile nu sunt cu mine”. Dughin a vorbit despre anexarea Crimeei încă în 2008. După moartea Dariei Dughin, unii internauți și-au amintit cuvintele tatălui ei de acum câțiva ani: „Ucrainenii trebuie să fie uciși, uciși și uciși, vă spun acest lucru ca profesor”.

Daria Dughin îl considera pe tatăl „ideologul primăverii rusești. Cel care permanent a promovat Novorossia din toată inima, cu cuvântul și fapta timp de opt ani”.

Ea se considera un adept al ideilor lui și spunea că mediul și ideile lui au influențat-o. Daria a scris pentru Russia Today și Țargrad, prezenta un program la radio Komsomolskaia Pravda, a lucrat ca expert pe canalele de stat, a tradus din franceză și a ținut prelegeri. Una dintre acestea, de exemplu, a fost despre metafizica războiului.

Nu-i considera pe talibani teroriști

Taliban este considerată o organizație teroristă interzisă în Rusia, dar în 2021 Vladimir Putin a presupus că aceasta ar putea fi exclusă din listă.

Potrivit Dariei Dughin, dialogul dintre țările „eurasiatice” și forțele acestora este unul important. Această idee a fost întruchipată în dorința de a construi relații între Rusia și Taliban, care a preluat puterea în Afganistan în 2021.

„Nu sunt teroriști deloc. În sensul că ideologia lor, de exemplu, este foarte diferită de ideologia „Statului islamic”, ei, în opinia mea, sunt adepții madhhabismului, urmează această interpretare a Islamului, în timp ce Statul islamic respinge în general <…> complet, orice interpretare a Coranului”, spunea Daria.

A susținut războiul din Ucraina

La începutul războiului, Daria Dughin a sprijinit invazia rusă a Ucrainei. Pentru revista «Армия-2022», Dughina a scris despre „războaiele de rețea”. Ea a numit uciderea civililor din orașul Bucea o înscenare și a scris că „experții în lingvistică” (fără să le dea numele) acordă atenție consonanței „Bucea” și cuvântului „butcher” (din engleză – „măcelar”). „În societatea ucraineană, această înscenare este folosită pentru a preveni o atitudine prietenoasă sau neutră față de trupele rusești”, scria ea.

A vizitat Azovstal după începerea războiului

În iunie, Daria Dughin a vizitat Donețk și Mariupol, inclusiv teritoriul uzinei metalurgice Azovstal, pentru care s-au dus lupte grele în primăvară. Armata rusă a preluat controlul asupra teritoriului uzinei în luna mai, când alte zone ale orașului erau deja sub ocupație. Acolo Dughin susține că a descoperit „depozite de literatură rusofobă și simboluri naziste”. Dughina și-a postat pe canalul său de Telegram sloganul „Vita est militia super terram”, care se traduce din latină ca „Viața este războiul pe pământ”.

Dughin, „creierul lui Putin” sau „un escroc intelectual versat în arta auto-PR”?

Alexandr Dughin

După accidentul în urma căruia a decedat Daria Dughin, autoritățile din Rusia imediat au anunțat că anume tatăl ei ar fi putut fi ținta atacului. Potrivit presei rusești, ideile sale expansioniste despre o nouă Rusie sau „Novorossia” pe teritoriul ucrainean ar fi influențat anexarea Crimeei de către președintele Vladimir Putin în 2014.

Alexandr Dughin este considerat „Rasputinul lui Putin” sau „creierul lui Putin” din cauza presupusei sale relații cu liderul de la Kremlin, iar mulți sunt de părere că anume el stă în spatele invaziei ruse din Ucraina și că, deși nu are un rol oficial în guvern, l-ar influența puternic pe Putin, în special în ceea ce privește propaganda. Alții, însă, susțin că Putin și Dughin nu se cunosc personal.

Părerile experților în politologie despre Dughin se împart. Politologul Nikolai Petrov susține că „Dughin este o persoană educată, chiar scrie și citește mult, așa că se deosebește de marea majoritate a propagandiștilor cu care este comparat uneori. Influența sa neformală asupra multor oameni, de la muzicieni rock la Selezneov și Narîșkin, este destul de mare”.

Politologul Fiodor Krașennikov este, însă, de altă părere. „Numai oamenii care nu știu nimic despre politica rusă sau au încredere în ceea ce scrie Dughin despre el însuși îl pot numi pe acesta ideologul politicii ruse. El nu a fost niciodată o figură influentă, care să aibă trecere la Kremlin sau la Putin. Dughin este, pur și simplu, un escroc intelectual foarte priceput, care este bine versat în arta auto-PR. El a devenit liderul spiritual al unui cerc foarte mic de adepți, cărora absurditățile lui pseudo-filosofice li s-au părut foarte deștepte”, consideră Krașennikov.

Cazul uciderii Dariei Dughin, „rezolvat”?

Fotografia Dariei Dughin în sicriu a provocat mai multe discuții referitor la chipul intact al acesteia, lucru nespecific pentru o persoană decedată în urma unei explozii

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că „a rezolvat” cazul uciderii Dariei Dughin. „S-a stabilit că infracțiunea a fost pregătită și comisă de serviciile speciale ucrainene. Făptuitorul este un cetățean al Ucrainei, Vovk Natalia Pavlovna, născută în 1979”, se arată într-un comunicat. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a condamnat incidentul calificându- drept „crimă ticăloasă și crudă” și i-a acordat post-mortem Dariei Dughin „Ordinul Curajului”.

Partea ucraineană a negat implicarea sa în acest caz. Consilierul biroului prezidențial Mîhailo Podoleak, în acest context, a spus că „propaganda rusă trăiește într-o lume fictivă”, adăugând că atentatul cu bombă a făcut parte dintr-o „luptă din cadrul serviciilor speciale ale Rusiei”.

Politologul Fiodor Krașennikov, de asemenea, este de părere că, din urma acestui omor are de câștigat doar partea rusă. „Sincer vorbind, Dughin este un nimeni, iar fiica lui cu siguranță nu putea fi ținta unui asasinat. Ceea ce s-a întâmplat cu fiica lui Dughin seamănă foarte mult cu preferata lui Putin teorie a sacrificiului. Au ales un propagandist de clasa a treia căruia îi plăcea să se numească un apropiat al lui Putin, au vrut să-l ucidă și apoi să spună despre modul în care inamicii blestemați ai Rusiei îi aruncă patrioții în aer…

Un Dughin mort ar fi putut fi mult mai util decât unul viu, dar a supraviețuit, aparent, printr-un miracol, pentru că, pur și simplu, nu a urcat în mașină, iar fiica lui a murit. Dar din ceea ce se scrie acum pe unele canale proguvernamentale de Telegram, este evident că vor face și din fiica lui o jertfă sacrală”, consideră politologul.

Deși la doar două zile după incident Serviciul Federal de Securitate al Rusiei afirmase că știe cine e vinovat. Totuși, cazurile altor omoruri de rezonanță, chiar și peste ani, rămân nedescoperite: asasinarea politicianului Boris Nemțov în 2015, a militantei pentru drepturile omului Nataliei Estemirova în 2009, a jurnalistei Annei Politovskaia în 2006 – toate aceste cazuri rămân nesoluționate până în prezent.