Principală  —  Ştiri   —   Mitropolitul Vladimir și Patriarhul Kiril…

Mitropolitul Vladimir și Patriarhul Kiril ar fi avut o discuție dură, cu ușile închise, după scrisoarea Mitropoliei Moldovei

Sursa foto: ZdG

Fostul secretar al Comisiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ciapnin, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că Mitropolitul Vladimir al Moldovei și Patriarhul Kiril ar fi avut o discuție dură, cu ușile închise. Asta după ce, săptămâna trecută, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care susținea că instituția se află „într-o situație de faliment” și acuza că, „în Rusia, atât autoritățile laice cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală”. 

Părintele Serghei Ciapnin, care în prezent activează la Centrul de Studii Creștine Ortodoxe din cadrul Universității Fordham din SUA, este prima persoană care a invocat public, pe 2 octombrie, existența scrisorii trimise de Mitropolitul Vladimir al Moldovei Patriarhului Kiril. Ulterior, documentul a fost publicat pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD).

Întrebat de HotNews.ro ce trebuie să înțeleagă oamenii din R. Moldova din conținutul acestei scrisori, Serghei Ciapnin a afirmat că aceasta „deschide spațiul pentru discuții despre viitorul ortodoxiei în Moldova”.

„Cred că, în primul rând, merită să spunem că a fost o scrisoare curajoasă din punct de vedere al formulărilor, al subiectelor care au fost atinse. Această scrisoare deschide spațiul pentru discuții despre viitorul ortodoxiei în Moldova, în particular, a bisericii ortodoxe în Moldova. Dacă e să vorbim despre politica bisericească, atunci este absolut clar că după începerea agresiunii la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, politica bisericească pe teritoriul ex-sovietic a ajuns în impas.

Asta doar pentru că patriarhul Kiril, complet și indiscutabil, a susținut Kremlinul și pe Putin. Evident, acest lucru nu poate să nu se răsfrângă asupra percepției asupra Moscovei în cadrul statelor independente. Eu vorbesc nu doar despre Ucraina, țările baltice, dar, evident, și despre Moldova. În aceste condiții, bisericile locale trebuie să decidă asupra destinului lor viitor. Cred că această scrisoare este o încercare de a formula una dintre variantele în acest sens. Evident, nu este un singur scenariu posibil”, a spus el.

Fostul secretar al Comisiei Bisericii Ortodoxe Ruse crede că răspunsul oficial al Moscovei la această scrisoare nu va fi făcut public.

„În primul rând, din câte cunosc, răspunsul de la Moscova a fost totuși obținut. Eu nu cred că acesta va fi publicat. Eu nu cred că acest răspuns are un conținut – mai mult este o măsură birocratică, în care Patriarhul Kiril este nevoit să se balanseze, fără a spune nici „da”, nici „nu”. Din câte cunosc, deja după ședința Sinodului din mijlocul lunii octombrie, a avut loc o discuție destul de dură între Patriarhul Kiril și Mitropolitul Vladimir. Cred că cele mai dure cuvinte care ar fi putut să fie spuse nu au fost într-o scrisoare, ci în discuția lor personală, cu ușile închise”, a afirmat Serghei Ciapnin.

Serghei Ciapnin consideră că la întocmirea scrisorii au participat „anumiți savanți sau unii politicieni” din R. Moldova.

„Este o întrebare foarte interesantă. Eu aș spune că această scrisoare a fost întocmită la nivel atât de serios și argumentat încât, cred eu, în interiorul bisericii nu sunt puteri care ar putea să întocmească o astfel de scrisoare de sine stătător. Din acest motiv, da, sau anumiți savanți, sau unii politicieni moldoveni, au participat sau cel puțin au știut că o astfel de scrisoare este pregătită. Există și o opinie precum că această scrisoare a fost întocmită tocmai la Moscova, iar scopurile acesteia ar fi diametral opuse: să distorsioneze situația aici, în R. Moldova”, a mai declarat acesta.

În luna septembrie curent, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Înalt Prea Sfinţitul Vladimir l-a învinuit pe Patriarhul Kiril „de ignoranță aproape completă”, menționând lipsa de sprijin „în această perioadă dificilă”.

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a afirmat că se creează impresia că „Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă” și a accentuat faptul că „Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de R. Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice”.