Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Măsuri restrictive pe timp de…

Măsuri restrictive pe timp de pandemie în Franța. Când ai voie să te deplasezi de acasă și ce amenzi riști dacă nu respecți regulile

Urmare a pandemiei de coronavirus, Franța a decis să ia măsuri pentru a reduce contactul uman, restricționând deplasările începând de marți, 17 martie, pentru cel puțin cincisprezece zile. Astfel, cei care vor să iasă afară, trebuie să aibă cu sine un document care să ateste motivul deplasării. În caz contrar, se pot trezi cu o amendă de la 135 la 375 de euro. 

Așadar, pe un document pe care oamenii îl pot printa sau scrie de mână, aceștia pot indica/ bifa unul din cele cinci motive care să justifice ieșirea de acasă: 

  • deplasări între domiciliu și locul de desfășurare a activității profesionale, atunci când acestea sunt esențiale pentru exercitarea de activități care nu pot fi organizate sub altă  formă (cu dovada permanentă) sau călătorii profesionale care nu pot fi amânate;
  • deplasări pentru a face cumpărături esențiale în unități autorizate;
  • deplasare din motive de sănătate;
  • deplasare din motive familiare imperative, pentru asistență persoanelor vulnerabile sau îngrijire a copiilor;
  • deplasări scurte, în apropiere de casă, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor –  excluzând orice practică sportivă colectivă, și nevoile animalelor de companie.

De cealaltă parte, în pofida pandemiei, o bună parte din muncitori trebuie să meargă la serviciu. Ei prezintă în fiecare zi documentul respectiv, care să ateste că merg la lucru.

Toți sunt cam derutați. Cert e că sunt deschise doar alimentarele, farmaciile, unele birouri de Poștă și de bănci. De exemplu magazinele de construcții sunt închise, nu ai de unde alimenta șantierul, dar lucrătorilor li se cere să meargă la muncă”, spune Ecaterina Țurcan-Hacina, o moldoveancă stabilită în Franța.

Presa franceză scrie că 100 mii de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a controla deplasările oamenilor. Franța urmează să decidă dacă instaurează sau nu stare de urgență.