Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mașina lui Zahar Prilepin, scriitor…

Mașina lui Zahar Prilepin, scriitor rus care susținea politica lui Putin, a fost aruncată în aer. Noi detalii despre incident

Mașina lui Zahar Prilepin a fost aruncată în aer la Nijni Novgorod, scrie TASS. Potrivit agenției, scriitorul a fost rănit. Totodată, RIA Novosti scrie că șoferul autoturismului a decedat.

Interfax scrie că Zahar Prilepin este în stare gravă. Potrivit interlocutorului agenției, consiliul medical a decis să nu-l transporte pe Prilepin la Moscova, ci să-l opereze la Nijni Novgorod.

Canalul Mash mai scrie că un elicopter l-a transferat pe scriitor la un spital din Nijni Novgorod, pentru a-i oferi ajutor medical.

Potrivit RBC, pe 6 mai, Prilepin se întorcea de pe teritoriul DPR și LPR anexate. Scriitorul a mers la Moscova prin Nijni Novgorod, unde locuiește, iar acolo s-a oprit să mănânce. Imediat după ce Prilepin s-a întors ca să-și continuie drumul, a avut loc explozia. Probabil, atacatorii au urmărit mașina scriitorului și au atașat un dispozitiv exploziv în momentul în care Prilepin se afla în cafenea, scrie RBC.

Potrivit Meduza, o anumită organizație Atesh și-a asumat responsabilitatea pentru incident. Canalul de Telegram al celor de la Atesh spune că mișcarea „îl vâna pe Prilepin de la începutul anului”. Nu există dovezi ale implicării organizației în explozie , precum și dovezi ale existenței reale ale unei astfel de organizații.

Evghenii Prilepin, cunoscut sub pseudonimul Zahar Prilepin este un romancier și politician rus, membru al Partidului Național-Bolșevic.

În 2010, Zakhar Prilepin s-a considerat membru al opoziției ruse și a declarat că „Putin trebuie să plece”, iar pentru a salva Rusia, trebuie „să naștem cât mai mulți copii ruși”. Dar din 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, Prilepin s-a răzgândit și a devenit un susținător al guvernului rus și a condamnat și personalitățile publice care au criticat anexarea.

În 2018, Prilepin s-a alăturat sediului Frontului Popular „Pentru Rusia”, care mărturisește Putinismul și este inclus pe lista de sancțiuni a UE. În 2020, a devenit președinte al partidului Pentru Adevăr.

În februarie 2022, UE a impus sancțiuni personale împotriva lui Zakhar Prilepin. După începerea unui război pe scară largă în Ucraina, propagandistul a ajutat la întocmirea listelor „agenților străini” care au condamnat războiul.

În 2019, Prilepin a spus într-un interviu că a condus o unitate de luptă care „a ucis oameni în număr mare”. Potrivit acestuia, nicio unitate din batalioanele Donețk nu s-a putut compara în ceea ce privește performanța cu batalionul său.

Sursa video: UNIAN

Potrivit Meduza, fostul deputat al Dumei de Stat Ilya Ponomarev a declarat pentru canalul de telegram Sota că explozia a fost organizată de Armata Națională Republicană. Anterior, această organizație și-a revendicat responsabilitatea pentru exploziile care i-au ucis pe „comandantul militar” Vladlen Tătarski și pe Daria Dugin, fiica filozofului Alexander Dugin. Nu există o confirmare independentă a implicării acestei organizații în vreuna dintre explozii. La rândul său, Sota scrie că doar Ponomarev și angajații săi declară existența structurii în sine.