Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine este Aleksandr Dughin, „creierul…

Cine este Aleksandr Dughin, „creierul lui Putin” și creatorul „ideologiei invaziei în Ucraina”

Aleksander Dughin este un filozof, sociolog, politician și ideolog ultra-naționalist rus, numit adesea de presa internațională „Rasputinul lui Putin” sau „creierul lui Putin”. Mașina în care se afla fiica sa, Daria, a sărit în aer sâmbătă noaptea, în apropiere de Moscova. Ei participaseră împreună la un eveniment, iar Dughin a decis în ultimul moment să circule cu un alt vehicul, precizează Libertatea, citând presa rusă.

Născut în 1962 într-o familie sovietică de rang înalt – tatăl lui era un ofițer de informații militare – Dughin a devenit cunoscut la nivel național în anii 1990 ca scriitor pentru ziarul de extremă dreapta Den, scrie The Washington Post.

Un manifest din 1991, publicat în Den și denumit „Marele Război al Continentelor”, a prezentat viziunea sa despre Rusia ca o „Romă eternă” care se confruntă cu un Occident individualist și materialist.

Sublimată și actualizată, această teorie a fost vehiculată de Vladimir Putin în februarie 2022, când a anunțat că începe ceea ce el a numit „operațiunea specială” din Ucraina, o invazie pe scară largă a țării vecine. Numai că, în ideologia propusă de Dughin și preluată de Kremlin, Ucraina nu e văzută ca o țară, ci ca o parte a Rusiei.

La începutul anilor 1990, Dughin a fondat Partidul Național Bolșevic împreună cu romancierul Eduard Limonov, combinând retorica și imaginile fasciste și comuniste-nostalgice. Steagul partidului era o seceră și un ciocan negru într-un cerc alb pe un fundal roșu.

În 2002, a creat Partidul Eurasia de extremă dreaptă, care a fost „primit călduros de mulți din administrația lui Putin”, scriu analiștii ruși Anton Barbashin și Hannah Thoburn în Foreign Affairs. Ei notează și că a creat „legături strânse” cu Serghei Glazyev, un lider al blocului politic patriotic Rodria și acum principalul asistent al lui Putin pentru „integrarea eurasiatică”.

Dughin și apropiații săi au activat în regiunile disputate din Osetia de Sud în timpul războiului ruso-georgian din 2008 și a colaborat cu activiști separatiști din Ucraina în 2014, mai notează ziarul american, care adaugă că din scrierile sale reiese că obiectivele lui sunt simple: restabilirea unui stat rus puternic și autoritar și dizolvarea internă a dușmanilor Rusiei, în special a Occidentului liberal.

„După cum a susținut Dughin (…) ordinea mondială contemporană trebuia înțeleasă ca o luptă între forțele «drepturilor omului, anti-ierarhiei și corectitudinii politice» reprezentate de americanii și europeni «atlantici» și de cultura rusă distinct «eurasiatică», capabilă să onoreze pilonii vieții umane: «Dumnezeu, tradiție, comunitate, etnie, imperii și regate»”, scrie The Washington Post.

Dughin a fost văzut sâmbătă seară, potrivit presei ruse, la locul morții fetei lui, Daria, în vârstă de 30 de ani. O explozie a mașinii ei, unul dintre SUV-urile familiei, a avut loc în jurul orei 21:30, ora Moscovei.

Editorialistul David Von Drehle de la publicația americană sugerează că Aleksander Dughin este autorul de facto al strategiei ucrainene a lui Putin. Iar un exemplu ar fi acela că ”modul în care el a folosit în 2013 și 2014 ale termenului «Novorossiya» (Noua Rusie) pentru teritoriile din estul Ucrainei au fost reflectate la scurt timp după aceea în limbajul propagandist al lui Putin care susținea ocuparea Crimeei”.

Aleksander Dughin a fost sancționat de SUA în 2015 pentru presupusa sa implicare în anexarea Crimeei de către Rusia. El nu ocupă o funcție oficială în guvernul de la Moscova.