Principală  —  Ştiri   —   Maia Sandu speră că instituțiile…

Maia Sandu speră că instituțiile de drept din Marea Britanie și cele din R. Moldova vor colabora mai strâns în viitor pentru combaterea corupției și aducerea în fața justiției a celor care au furat statul

R. Moldova este interesată de noi parteneriate cu Marea Britanie, care să contribuie la dezvoltarea comerțului și a investițiilor, a transmis președinta Maia Sandu în cadrul unei întrevederi cu un grup de deputați ai Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care se află în vizită de lucru la Chișinău.

De asemenea, șefa stat și-a exprimat speranța într-o colaborare mai strânsă dintre instituțiile de drept ale celor două țări pentru combaterea corupției și aducerea în fața justiției a celor care au furat și au scos din țară bunurile statului.

Potrivit unui comunicat al Președinției, discuția dintre oficiali a vizat provocările politice, economice și de securitate cu care se confruntă R. Moldova ca urmare a invaziei Federației Ruse în Ucraina, consecințele războiului pentru regiune, dar și la relațiile moldo-britanice.

„Șefa statului și-a exprimat aprecierea pentru cooperarea dinamică dintre țările noastre în sectoarele economic, educațional, de securitate sau de apărare”, potrivit instituției prezidențiale.

Mai multe persoane din R. Moldova au fost anunțate anterior în căutare internațională, fiind vizate în procese penale. Procuratura Anticorupție (PA) susținea anterior că a solicitat în decembrie 2021, repetat, Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Totodată, procurorii anunțau că vor expedia materialele necesare autorităților britanice în vederea solicitării extrădării lui Veaceslav Platon din Marea Britanie.

Tot la începutul anului 2022, responsabilii de la PCCOCS anunțau că a fost formulată și remisă o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie, acolo unde se afla politicianul – colonel Gheorghe Cavcaliuc și a fost solicitată înaintarea acuzării lui Cavcaliuc în dosarele lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi.

Ziarul de Gardă a scris anterior și despre Constantin Botnari, poreclit „borsetka”, fost secretar general al Partidului Democrat, care este anunțat în căutare și anchetat într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice.

În același timp, la Londra, o companie afiliată familiei acestuia recruta personal pentru deschiderea unui local într-un cartier select din capitala Angliei. Firma a fost înregistrată în noiembrie 2019, la scurt timp după ce Constantin Botnari a plecat, fără restricții, cu toată familia din R. Moldova.