Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Următoarea rundă de…

LIVE TEXT Următoarea rundă de discuții de pace privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea avea loc în cadrul summitului G20 din septembrie. Război în Ucraina, ziua 529

UPDATE 20:25 – Următoarea rundă de discuții de pace privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea avea loc în cadrul summitului G20. Evenimentul este planificat să aibă loc în septembrie anul acesta în India, scrie Bloomberg. Conform surseri, niciuna dintre țările din Sudul Global care participă la negocieri nu dorește ca Rusia să fie prezentă la următoarele discuții privind Ucraina. Totuși, șeful delegației braziliene, Celso Amorim, este convins că procesul de pace ar trebui să includă „țara agresoră într-o formă sau alta”.

UPDATE 17:10 – Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut mai multe arme pentru soldații Kievului după un atac masiv al Rusiei. În timpul atacului din timpul nopții, o persoană a murit în regiunea Sumî din nordul Ucrainei. De asemenea, Rusia a lansat atacuri în mai multe regiuni din Ucraina, folosind drone și rachete balistice.

„Rusia a lansat o nouă salvă de rachete asupra Ucrainei în această sâmbătă. Rusia nu se va opri până când nu va fi oprită. Comunitatea globală trebuie să se concentreze pe impunerea unei păci juste și durabile: înarmarea Ucrainei, inclusiv cu avioane F-16 pentru a închide cerul, și punerea în aplicare a formulei de pace a Ucrainei”, a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE 15: 10 – Au devenit cunoscute primele rezultate a întâlnirii de ieri, 5 august, a consilierilor liderilor statelor de la Jeddah, Arabia Saudită privind implementarea formulei de pace ucraineană. Evenimentul a găzduit cea de-a doua întâlnire a consilierilor diplomatici de securitate națională și a directorilor politici ai agențiilor de afaceri externe ale principalelor țări ale lumii cu privire la principiile cheie pentru restabilirea unei păci durabile și juste pentru Ucraina. 


Peste 40 de țări au fost reprezentate la Jeddah, de aproape trei ori mai multe decât la consultarea anterioară desfășurată în iunie la Copenhaga. „Acest lucru demonstrează interesul extrem al comunității mondiale de a stabili o pace durabilă și puternică. Întâlnirea a inclus consultări foarte productive privind principiile cheie pe care ar trebui să se construiască o pace justă și durabilă” menționează în comunicatul Oficiului Președintelui Ucrainei.

UPDATE 13:00 – Trei persoane au decedat într-o noapte de bombardamente intense în toată Ucraina

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale locale din regiunea Harkiv din Ucraina, a declarat că trei persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite în urma unui atac aerian rusesc.

Serhiy Tyurin, șeful adjunct al administrației militare din regiunea Hmelnițki a Ucrainei, a declarat că rachetele rusești au avariat mai multe clădiri din zonă, rănind un muncitor de la un siloz de cereale și declanșând un incendiu într-un depozit, transmite Guardian.

UPDATE 10:55 – Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, a vorbit despre cursul contraofensivei ucrainene și a explicat dificultatea avansului. Budanov a menționat că contraofensiva este dificilă, deoarece Rusia a reușit să echipeze posturi de apărare staționare, complet echipate.

„Cel mai important este că ofensiva nu se oprește, ci continuă. În opinia mea, linia Bakhmut este puțin mai rapidă decât în ​​sud, dar timpul va arăta”, a spus Budanov.

8:55 – Din seara zilei de 5 august și până în dimineața zilei de 6 august, forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus 30 de rachete și 27 de drone de atac ale armatei ruse, se arată în raportul Forțelor Aeriene Armate ale Ucrainei

„În seara zilei de 5 august până în dimineața zilei de 6 august 2023, invadatorii ruși au lansat un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei cu rachete aeriene și maritime, precum și cu drone de atac iraniene Shahed-136/131”, se arată în raport.