Ședința Parlamentului: modificări la Codul Electoral și extinderea listei țărilor unde va fi implementat votul prin corespondență

Deputații se întrunesc într-o nouă ședință miercuri, 30 aprilie. Parlamentul urmează să ratifice o serie de acorduri. Printre acestea figurează Acordul de finanțare dintre R. Moldova, Comisia Europeană și regiunea Hauts-de-France pentru Programul Interreg (Interreg VI-C) Interreg Europe 2021-2027, prin intermediul căruia țara noastră va beneficia de sprijin financiar european destinat consolidării politicilor publice și dezvoltării cooperării instituționale. Va mai fi examinat Acordul dintre guvernele R. Moldova și R. Franceze în domeniul securității sociale și Acordul dintre guvernele R. Moldova și Regatului Unit privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală.
Deputații vor examina și adoptarea în a doua lectură a unor inițiative legislative. Este vorba despre proiectul de lege care vizează combaterea fenomenului corupției electorale. La fel, urmează a fi declarată utilitatea publică de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice Bălți-Suceava. În a doua lectură vor fi examinate și proiectele de lege care se referă la evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor, precum și la activitatea comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Un alt proiect de lege, propus pentru adoptare în lectura a doua, se referă la instituirea unui mecanism de revalorizare de drept a pensiei de întreținere a copiilor.
UPDATE 16:42 Parlamentul a înăsprit pedepsele pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați. Documentul mai conține modificări legislative care au drept scop combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspectele conexe ale acesteia.
UPDATE 16:33 Cetățenii moldoveni stabiliți în Republica Franceză vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Parlamentul a ratificat Acordul dintre Republica Moldova și Republica Franceză în domeniul securității sociale.
UPDATE 16:30 Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege care a fost elaborat pentru ajustarea cadrului legal la noile prevederi ale Legii cu privire la veteranii de război, adoptată de Parlament în anul 2024.
Propunerile legislative vizează categoriile de beneficiari, prestațiile sociale garantate de stat și modul de calculare al stagiului de cotizare pentru veteranii de război, care vor fi ajustate în conformitate cu prevederile Legii cu privire la veteranii de război. La fel, modificările legislative se referă la excluderea cazurilor de dublare a prestațiilor sociale pentru aceeași categorie de persoane, consolidând astfel echitatea în sistemul de asistență socială.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova locuiesc aproximativ 27 000 de veterani de război.
UPDATE 16:13 Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Codul electoral și la Legea privind partidele politice. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.
Printre modificările propuse la Codul electoral figurează extinderea unor termene, printre care cele pentru constituirea organelor electorale și pentru desemnarea candidaților. Potrivit autorilor, acest lucru este necesar pentru a asigura o organizare mai eficientă și mai transparentă a procesului electoral, termenele prelungite oferind autorităților electorale „suficient timp pentru a examina în detaliu toate aspectele legate de desemnare candidaților și respectarea cerințelor legale”.
De asemenea, Codul electoral va fi completat cu o prevedere care va permite anularea înregistrării unui competitor electoral sau a unui grup de inițiativă, în cazul în care suma finanțării depășește 1% din plafonul mijloacelor care pot fi alocate, potrivit legislației. Scopul este prevenirea abuzurilor financiare și finanțarea ilegală a campaniilor electorale.
Suplimentar, documentul vizează digitalizarea unor procese electorale. Mai exact, va fi reglementată aplicabilitatea listelor de subscripție electronice, a semnăturilor electronice și a listelor electorale electronice.
Autorii propun și unele modificări la Legea privind partidele politice. Astfel, va fi reglementată posibilitatea unirii provizorii a partidelor politice în blocuri. Mai exact, acestea vor trebui să respecte aceleași reguli privind denumirea și înregistrarea, precum și raportarea veniturilor și cheltuielilor.
UPDATE 14:24 Un proiect de lege care are drept scop prevenirea erorilor procedurale, precum și îmbunătățirea transparenței și securității procesului electoral a fost votat miercuri, 30 aprilie, în prima lectură de 57 de deputați. Inițiativa legislativă mai propune și extinderea țărilor în care va fi implementat votul prin corespondență cu Japonia și Australia.
UPDATE 13:39 Un proiect de modificare a Legii privind calitatea apei potabile a fost susținut de 57 de deputați. Scopul principal al proiectului este de a proteja sănătatea cetățenilor prin reglementarea cerințelor privind asigurarea accesului populației la surse sigure de apă potabilă.
Documentul prevede actualizarea listei parametrilor de calitate a apei potabile supuși verificării și instituirea unui sistem de evaluare și gestionare a riscurilor de contaminare a acesteia. De asemenea, proiectul reglementează procedura de acordare a derogărilor furnizorilor de apă potabilă, stabilind mecanismele și autoritățile responsabile pentru aprobarea acestora, precum și lista parametrilor pentru care se acceptă derogarea cu limitele valorilor concentrației maxime admisibile. Inițiativa legislativă mai prevede realizarea unor măsuri de gestionare a riscurilor în ceea ce privește distribuirea apei.
Instituția responsabilă de monitorizarea calității apei potabile la nivel național este Agenția Națională pentru Sănătate Publică. La solicitarea furnizorului de apă potabilă, instituția respectivă va examina și va acorda derogările conform parametrilor stabiliți. Inițiativa legislativă conține și unele prevederi ce țin de atribuțiile autorităților publice locale. Astfel, APL-urile vor fi obligate să identifice persoanele care au acces limitat la apă, să asigure conectarea lor la rețeaua de distribuție și să informeze cetățenii despre calitatea apei.
Prin acest proiect se urmărește reducerea, până în anul 2030, a ponderii de probe de apă neconforme la parametrii chimici sub 25% și la cei microbiologici sub 10%, modernizarea stațiilor de tratare a apei de suprafață, inclusiv cu asigurarea a 100% din sisteme de apeduct cu instalații de dezinfecție a apei potabile.
Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, are drept scop armonizarea legislației naționale cu legislația UE și urmărește actualizarea reglementărilor existente pentru a răspunde provocărilor în privința calității apei potabile.
UPDATE 12:20 Cu 56 de voturi pentru, candidatura lui Vasile Botnaru în calitate de membru al Consiliului Audiovizualului a fost aprobată.
UPDATE 12:12 Parlamentul examinează proiectul de hotărâre privind desemnarea unui membru al Consiliului Audiovizualului. Canidatul este Vasile Botnaru, jurnalist din R. Moldova, realizator și moderator de emisiuni radio și TV. Acesta răspunde la întrebările deputaților.
Potrivit legislației, Consiliul Audiovizualului este format din șapte membri: trei propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției parlamentare, unul propus de președinte, unul propus de Guvern și doi membri propuși de organizațiile societății civile. Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați cu votul majorității deputaților pentru un singur mandat cu o durată de șase ani.