Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Lista candidaților la funcția de…

Lista candidaților la funcția de membru în Colegiul disciplinar și în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor: președinți de instanță, printre aceștia

Sursa: Consiliul Superior al Magistraturii/Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că trei persoane s-au înscris la concursul pentru cele patru funcții de membru în Colegiul disciplinar din rândul judecătorilor, iar la concursul pentru funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor au depus cereri de participare 13 candidați.

Concursul pentru funcția de membru în cele două Colegii din cadrul CSM a fost anunțat la începutul lunii noiembrie 2023.

Lista candidaţilor înscrişi pentru funcţia de membru în Colegiul disciplinar din rândul judecătorilor:

   Nr.  Nume/PrenumeInstanța în care activează
1.Stelian TeleucăCurtea de Apel Chișinău
2.Vladislav SchibinJudecătoria Bălți, sediul central
3.Sofia AramăJudecătoria Cimișlia, sediul central    
Sursa: Stelian Teleuca/Facebook

Stelian Teleucă, magistrat la Curtea de Apel Chișinău, a depus în toamna anului 2023 cerere privind transferul temporar în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Totuși, CSM a decis să respingă cererile celor cinci judecători care și-au dorit să ajungă la CSJ și a anunțat un alt concurs.

ZdG a scris despre Stelian Teleucă în octombrie 2021, în contextul cererii judecătorului de a fi promovat la CSJ: „Casa de milioane a judecătorului Teleucă, încă neînregistrată la Cadastru

Vladislav Schibin a fost numit în funcția de judecător în septembrie 2018, la Judecătoria Bălți. Recent, acesta a cerut să fie transferat la Judecătoria Chișinău, solicitarea admisă de CSM. Schibin a depus cerere pentru funcția de membru în ambele Colegii.

Vladislav Schibin

Sofia Aramă a fost numită în funcția de judecătoare în decembrie 2014, iar din decembrie 2019 a fost numită, pe un termen de patru ani, în funcția de vicepreședintă al Judecătoriei Cimișlia.

Sofia Aramă

Colegiul disciplinar este format din 4 judecători şi 3 persoane din societatea civilă. Mandatul membrului Colegiului disciplinar este de 6 ani. Membrul Colegiului disciplinar nu poate fi ales sau numit pentru 2 mandate consecutive.

Printre candidații pentru funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor este președintele interimar al Curții de Apel Chișinău Ghenadie Mîra și președintele Curții de Apel Bălți Ion Talpa.

Lista candidaților la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

Nr.d/oNume/Prenume
Dumitru Racoviță – Judecătoria Ungheni
Vladislav Schibin – Judecătoria Bălți, sediul Central
3Ghenadie Mîra – președintele interimar al Curții de Apel Chișinău
4Ion Talpa – președitele Curții de Apel Bălți
5Mihaela Pascal – jurist, asistent de proiect, asistent universitar, catedra Drept Privat, MAI.
6Evghenii Sanduța – avocat
7Adrian Cerbu –  Judecătoria Criuleni
8Petru Păun – Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani
9Ana Zabulica
10Aliona Corcenco – fostă judecătoare la Curtea de Apel Bălți;
11Stanislav Grosu – Judecătoria Drochia, sediul Rîșcani
12Eugeniu Beșelea – Judecătoria Chișinău (sediul Centru)

Componența numerică a Colegiului este constituită din 9 membri: 5 judecători și 4 reprezentanți ai societății civile. Mandatul membrului Colegiului este de 6 ani. Membrul Colegiului nu poate fi reales sau numit pentru încă un mandat

În conformitate cu art.2 alin.(1) lit. d) din Legea nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, candidaţii la funcţia de membru al Colegiului disciplinar și al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor sunt supuşi evaluării integrităţii de Comisia independentă de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor.