Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un nou președinte interimar la…

Un nou președinte interimar la Curtea de Apel Chișinău. Detalii despre cariera lui Ghenadie Mîra

Vicepreședintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, a fost numit în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ce a avut loc joi, 11 mai, în calitate de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău.

Cu 8 voturi „pro”, plenul CSM a hotărât: se desemnează vicepreședintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, pentru exercitarea funcției de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, începând cu 16 mai până la suplinirea funcției în modul stabilit de lege”, a declarat președinta interimară a CSM, Nina Cernat.

Anterior Ziarul de Gardă a scris că Ghenadie Mîra activează ca judecător într-un centru raional, dar locuiește într-un apartament din Chișinău, procurat în 2017. Locuința de circa 65 de metri pătrați se află într-un bloc de pe șoseaua Hâncești și l-a costat pe magistrat 375 de mii de lei. Tot din 2017, Mîra deține un spațiu de 13,8 metri pătrați, achiziționat cu 36 mii de lei. Acesta mai are un apartament de circa 34 de metri pătrați, achiziționat în 2003 cu circa 192 de mii de lei. 

Ghenadie Mîra are 11 ani de experiență în justiție, după ce în 2011a fost numit pe un termen de cinci ani în funcția de judecător la Judecătoria Soroca.

În 2017, Ghenadie Mîra a ocupat fotoliul de președinte al Judecătoriei Anenii Noi, pe un termen de patru ani.

În 2022 judecătorul a fost numit pentru exercitarea interimatului funcției de vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău și președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al instanței, până la completarea funcției în modul stabilit de lege.

În 2016 și 2019, Ghenadie Mîra a fost evaluat de către Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, de fiecare dată cu calificativul „foarte bine”. Numele magistratului figurează în două hotărâri ale Colegiului Disciplinar emise în 2017 și în 2021, dar plângerile depuse în privința sa au fost declarate neîntemeiate. 

Decizia a fost luată în contextul în care din 16 mai 2023 funcția de președinte interimar este vacantă. Membrii CSM au acceptat joi cererea de retragere a cererii de anulare a demisiei depusă de judecătorul Anatolie Minciuna de la Curtea de Apel Chișinău.

Pe 16 martie membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat demisia a cinci judecători, printre care și demisia lui Anatolie Minciuna, președintele interimar a Curții de Apel Chișinău.