Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Opt candidați, admiși la concursul…

Opt candidați, admiși la concursul pentru funcția de membru al CSM din partea Parlamentului. Trei dintre ei au mai participat anterior

Candidații la funcția de membru în CSM, care au promovat anterior evaluarea integrității. Colaj ZdG

Opt persoane au fost admise la concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea Parlamentului. Comisia juridică, numiri și imunități a admis dosarele acestora în ședința de marți, 14 noiemnbrie.

Printre candidați se numără și trei persoane care au mai aplicat anterior la concurs, promovând evaluarea Comisiei Pre-Vetting:

  • Aliona Corcenco, fostă judecătoare la Curtea de Apel Bălți;
  • Veaceslav Guțan, fost conferențiar universitar la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”;
  • Leonid Chirtoacă, avocat.

Ceilalți cinci candidați non-judecători la funcția de membru al CSM sunt:

  • Vitalie Ciuchitu, avocat;
  • Sergiu Băieşu, șef al departamentului Drept privat de la Universitatea de Stat din Moldova (USM);
  • Tatiana Tabuncic, membră a Consiliului de Integritate;
  • Ion Rusu;
  • Anatolie Minciuna, ex-președinte al Curții de Apel Chișinău.

Comisia juridică, numiri și imunități a inițiat concursul pentru suplinirea funcției vacante după ce Parlamentul a aprobat, la 5 noiembrie, încetarea mandatului lui Iulian Muntean în funcția de membru al CSM.

Iulian Muntean și-a depus cererea de demisie la data de 26 septembrie, după ce în spațiul public au apărut, pe 20 septembrie, informații despre faptul că acesta este învinuit într-un dosar de corupție. Muntean a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023.

Concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al CSM s-a desfășurat în trei etape – depunerea și admisibilitatea dosarelor, evaluarea integrității candidaților și interviul. La proba interviului au fost admise șase persoane, care au promovat evaluarea efectuată de Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor – Veaceslav Guțan, Aliona Corcenco, Vitalie Sîli, Iulian Munetan, Lucia Popescu și Leonid Chirtoacă.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși. În prezent, în CSM sunt patru membri non-judecători: Lucia Popescu, Ion Guzun, Alexandru Postica și Tatiana Ciaglic.