Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cererile a șapte judecători pentru…

Cererile a șapte judecători pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, respinși anterior de Maia Sandu, din nou pe masa șefei statului

Colaj ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va solicita repetat președintei Maia Sandu numirea a șapte judecători în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Decizia a fost luată în ședința de vineri, 15 septembrie, când au fost examinate cererile a nouă magistrați.

Lista judecătorilor care urmează să ajungă pe masa șefei statului:

  1. Veaceslav Martînenco, Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana)
  2. Serafim Vasilache, Judecătoria Chișinău (sediul Centru)
  3. Eugeniu Beșelea, Judecătoria Chișinău (sediul Centru)
  4. Dragoș Crigan, Judecătoria Chișinău(sediul Centru)
  5. Lucia BagrinJudecătoria Chișinău (sediul Centru)
  6. Nicolae Ghedrovici, Judecătoria Anenii Noi (sediul central)
  7. Igor Negreanu, Judecătoria Orhei (sediul Rezina)

Cererea magistratei Lorina Ciubotaru a fost respinsă cu votul a șapte membri CSM. Totodată, trei membri au anunțat că vor formula o opinie separată.

În privința judecătoarei Irina Păduraru, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, CSM a decis, cu 7 voturi pentru și două împotrivă, amânarea luării unei decizii, pentru a sesiza Colegiul Disciplinar. Magistrata a fost întrebată despre o situație despre care presa a scris la sfârșitul anului 2021, în dosarul fostului șef anticorupție Viorel Morari, când judecătoarea Ana Cucerescu a declarat că este intimidată de celelalte două membre ale completului de judecată și că îi sunt îngrădite drepturile și obligaţiile de judecătoare raportoare, motiv pentru care nu va putea adopta o soluţie imparţială pe dosar.

Potrivit legii cu privire la statutul judecătorului, în redacția în vigoare din august 2023, preşedintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcţia de judecător şi numai în cazul depistării unor circumstanțe care confirmă incompatibilitatea candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui.

CSM a mai încercat, în luna mai, să examineze o listă de 25 de judecători, dintre care 13 judecători respinși anterior de președinta Maia Sandu, care solicitau numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, dar chestiunea a fost amânată atunci.

În demersul Președinției din 2022 se menționează că, în principal, candidaturile celor 13 magistrați au fost respinse din motivul unor sancțiuni disciplinare aplicate în cazul unor magistrați.

Lista celor 13 magistrați respinși de președinta Maia Sandu:

Victoria Hadîrcă, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Silvia Slobodzean, judecătoare la Judecătoria Strășeni
Lucia Bagrin, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Rodica Berdilo, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Lorina Ciubotaru, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Olga Ionașcu, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Victoria Sanduța, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Angela Vasilenco, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Dragoș Crigan, judecător la Judecătoria Chișinău
Marcel Gandrabur, judecător la Judecătoria Chișinău
Veaceslav Martînenco, judecător la Judecătoria Chișinău
Serafim Vasilache, judecător la Judecătoria Chișinău
Iurie Movilă, judecător la Judecătoria Orhei

În octombrie 2022, președinta a emis un decret prin care a numit în funcție 14 judecători. Judecătorii au fost a unei liste de 39 de nume, propuse șefei statului de către CSM.

„Pentru a stabili gradul în care candidații corespund rigorilor de profesionalism și de integritate, Președinția a solicitat informații de la mai multe instituții publice relevante. În baza evaluării obținute, președinta Maia Sandu a respins, anterior, 13 dintre candidații propuși de CSM. Referitor la ceilalți 12, concluzia este că unii dintre ei nu întrunesc criteriile necesare pentru a fi judecători, iar față de alții mai există întrebări ce trebuie clarificate la CSM”, a comunicat atunci Președinția.

ZDG a intrat în posesia documentului privind respingerea candidaturilor celor 11 judecători: Galina Ciobanu, Larisa Lavric, Irina Păduraru, Viorel Botnaraș, Eugeniu Beșelea, Ion Chirtoaca, Nicole Ghedrovici, Valeriu Hudoba, Igor Negreanu, Victor Olărescu și Alexei Paniș.