Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CSM. Concursul pentru…

LIVE Ședința CSM. Concursul pentru funcția de judecător la CSJ, prin transfer, a eșuat. CSM a respins cererile celor cinci magistrați și anunță un nou concurs

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se convoacă miercuri, 18 octombrie, în ședință. Membrii CSM urmează să examineze cererile unor magistrați privind transferul temporar în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Pe ordinea de zi a ședinței figurează 21 de subiecte.

Membrii CSM urmează să examineze demersul Ministerului Justiției referitor la avizarea repetată a proiectului de lege privind modificarea unor acte normative (medierea garantată de stat).

UPDATE 11:24 Membrii CSM au respins cererile celor cinci judecători care au cerut transferul temporar la CSJ.

„(…) Concursul se consideră eșuat. Se anunță concurs pentru funcția de judecător la CSJ, prin transfer (…)”, a declarat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

UPDATE 11:10 CSM a intrat în deliberări.

UPDATE 10:42 A început desfășurarea concursului privind suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la CSJ. Judecătorii care au depus cereri pentru transferul temporar la CSJ participă la ședința CSM:

  • Elvira Lavciuc
  • Stelian Teleucă
  • Andrei Guțu
  • Ghenadie Comerzan
  • Dorin Munteanu

Elvira Lavciuc este în sistemul judecătoresc din aprilie 2009. De-a lungul timpului aceasta a ocupat funcția de președintă a Judecătoriei Șoldănești, dar și vicepreședintă a Judecătoriei Orhei.

Magistrata a fost vizată în mai multe proceduri disciplinare, în perioada 2015-2017, dar Colegiul diciplinar din cadrul CSM a respins de fiecare dată contestațiile.

Un alt judecător, Stelian Teleucă, a încercat să ajungă la CSJ încă în primăvara anului 2021.

Magistratul de la Curtea de Apel Chișinău a făcut partea din completul de judecată care a examinat dosarul de spălare de bani a fostului deputat fugar Ilan Șor. În toamna anului 2021, dosarul Șor a fost repartizat spre examinare magistraților Stelian Teleucă, Oxana Robu și Ion Bulhac. Atunci, la prima ședință, Teleucă a depus o cerere de abținere de la examinarea dosarului – solicitare respinsă. Totuși, judecătorul nu a făcut parte în final din completul care l-a condamnat pe Șor la 15 ani de închisoare.

ZdG a scris despre Stelian Teleucă în octombrie 2021, în contextul cererii judecătorului de a fi promovat la CSJ.

Și Ghenadie Comerzan, de la Judecătoria Edineț, sediul Briceni, a solicitat să fie transferat la CSJ. Acesta a fost numit în funcția de judecător în decembrie 2006, ocupând de-a lungul timpului și funcția de vicepreședinte și președinte Judecătoriei Briceni. Comerzan este cel care a luat decizia favorabilă în privința amnistierii, în septembrie 2022, a avocatului-vedetă Valerian Mînzat, care fusese condamnat la nouă ani de detenţie în 2015, dintre care a executat 5 ani.

Andrei Guțu a fost numit în funcția de judecător în iunie 2006, deși președintele de atunci Vladimir Voronin a refuzat numirea acestuia. În 2022, magistratul a fost sancționat disciplinar sub formă de mustrare pentru că ar fi absentat nemotivat de la muncă, „fără o justificare rezonabilă”, fapt ce ar fi afectat activitatea instanței.

Dorin Munteanu, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a depus cerere de transfer, s-a înscris și în concursul anunțat de CSM pentru suplinirea funcției de judecător la instanța supremă. ZdG a relatat în noiembrie 2019 că Dorin Munteanu, acuzat în 2017 de pronunțarea unei hotărâri contrare legii prin care o persoană a fost eliberată din arest, iar ulterior a părăsit țara, a fost achitat de instanța de judecată după ce procurorul care a instrumentat dosarul a renunțat la învinuire. Acesta a revenit în sistem, la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, după aproape trei ani, de la 10 decembrie 2019.

UPDATE 10:38 Cu cinci voturi „pro” și trei voturi „împotrivă”, CSM a decis: „Se sesizează Ministerul Justiției privind inițierea procedurii de modificare a articolului 14 din legea nr. 133. Se sesizează Curtea Constituțională în vederea examinării constituționalității art. 25 (1) lit g/1 din Legea nr. 544 din 20.07.1995 (…)”, a declarat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

UPDATE 10:20 CSM examinează demersul Judecătoriei Chișinău cu privire la unele chestiuni ce țin de abținerea/recuzarea judecătorului, declararea conflictului de interese și soluționarea acestuia.