Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   La Chișinău ar putea fi…

La Chișinău ar putea fi construit un stadion național. Evaluarea de prefezabilitate pentru construcția arenei, finalizată

Foto: FMF

La Chișinău ar urma să fie construit un nou stadion național. Conducerea Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei din România care a fost selectată pentru a efectua studiul de prefezabilitate pentru construcția arenei, se arată într-un comunicat emis de FMF.

Potrivit președintelui Federației, Leonid Oleinicenco, FMF și reprezentanții autorităților centrale, în urma unor discuții comune, au ajuns la un consens legat de construcția stadionului național. Astfel, FMF și-a asumat angajamentul de a efectua un studiu de prefezabilitate, care va evidenția necesitatea, locația potențială, factorii tehnico-economici, precum și modalitățile de întreținere și mentenanță ale acestuia.

„Ne dorim să construim un complex sportiv care să găzduiască evenimente din diverse ramuri ale sportului, nu doar fotbal. Sperăm că până în toamna lui 2024 vom avea finalizat și studiul de fezabilitate, pe care urmează să îl elaboreze reprezentanții Guvernului, iar apoi să avansăm la o altă etapa a proiectului”, a firmat președintele FMF, Leonid Oleinicenco.

Totodată, în cadrul întrunirii s-au stabilit următorii pași, ce includ elaborarea studiului de fezabilitate și organizarea lucrărilor de proiectare. 

„Elaborarea studiului de fezabilitate ar putea dura aproximativ 6 luni. După această etapă, va începe procedura de execuție. Se consideră că modelul design&build este avantajos în acest caz pentru R. Moldova, deoarece responsabilitatea construcției este împărțită între executant și proiectant. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de 20 de luni, însă acesta poate varia în funcție de procedurile de avizare, care pot dura până la 3-4 luni”, a spus arhitectul Nemes Karoly.

Pentru realizarea acestui studiu, FMF a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții Primăriei, Cadastrului și ai Ministerului Infrastructurii din Republica Moldova.

„Este necesar să înțelegem importanța unei investiții de acest fel, dar și să dezvoltăm strategii bine gândite. Construcția de stadioane nu influențează doar pe plan intern, ceea ce se întâmplă pe teren, ci și comunitatea. Oamenii din jurul unor astfel de edificii adoptă un stil de viață sănătos, copiii devin mai activi și se implică în activități sportive. Fapt demonstrat chiar de cei din Cluj, România”, menționează inginerul Dragoș Marcu.

Deocamdată, au fost identificate 5 locații posibile unde ar putea fi construit stadionul național, iar capacitatea acestuia ar fi de maximum 25 000 de locuri. Inițiativa reprezintă un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din Chișinău și pentru promovarea fotbalului național la nivel internațional, se mai spune în comunicatul FMF.