Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Irlanda va deschide o ambasadă…

Irlanda va deschide o ambasadă în R. Moldova

Imagine simbol

Guvernul irlandez a anunțat marți, 5 martie, decizia de a deschide o ambasadă în Republica Moldova. Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău, decizia este „un semn clar” al dorinței Irlandei de a intensifica relația sa cu R. Moldova.

„Decizia, pe bază de reciprocitate, marchează o nouă etapă în relația bilaterală a Irlandei cu R. Moldova, prin care va fi consolidată, aprofundată și extinsă cooperarea bilaterală existentă, care este în ascensiune în ultima perioadă”, notează MAE.

Decizia statului irlandez se încadrează în extinderea rețelei diplomatice și consulare a Irlandei, ca parte a programului Global Ireland.

Ministrul Afacerilor Externe și al Apărării din Irlanda, Micheál Martin, a anunțat deschiderea a cinci noi misiuni în străinătate în cadrul programului Global Ireland, „consolidând astfel prezența și influența Irlandei la nivel mondial”.

Micheál Martin a primit astăzi aprobarea guvernului pentru deschiderea unor noi ambasade în Serbia, Bosnia și Herțegovina și R. Moldova, precum și a unor noi consulate generale la Malaga și Melbourne.

Guvernul a discutat, de asemenea, despre posibilitatea unei prezențe viitoare a unei misiuni în Muntenegru, având în vedere sprijinul Irlandei pentru candidatura sa la UE.

„Irlanda își lărgește rețelele existente și creează noi parteneriate în întreaga lume. Decizia de astăzi va ridica la 27 numărul de noi misiuni deschise din 2018. Această extindere amplifică vocea Irlandei în lume.

Noile noastre ambasade din Serbia, Bosnia și Herțegovina și Moldova reprezintă o declarație clară a angajamentului Irlandei față de extinderea UE. Aceasta reprezintă o creștere majoră a investițiilor noastre în Balcanii de Vest și în vecinătatea estică, unde suntem un susținător puternic al stabilității regionale și al reconcilierii post-conflict. Țările din regiune privesc Irlanda ca pe un exemplu despre cum poate o țară să beneficieze de pe urma Uniunii Europene și să contribuie la aceasta”, a declarat oficialul irlandez.

Global Ireland 2025 este o strategie guvernamentală care vizează dublarea prezenței și influenței globale a Irlandei în perioada 2018-2025.

Rețeaua diplomatică a Irlandei cuprinde 99 de misiuni în întreaga lume. Până în prezent, în cadrul strategiei Global Ireland, au fost deschise 19 noi misiuni, în timp ce alte misiuni la Islamabad, Milano și Munchen sunt programate să se deschidă în acest an, dintr-un obiectiv de cel puțin 26 de noi misiuni până în 2025.