Principală  —  Ştiri   —   Guvernul anunță „un nou mecanism…

Guvernul anunță „un nou mecanism de sprijin pentru producătorii de cereale”. Agricultor: „Oase aruncate la câine”

Captură de ecran/Facebook

Guvernul anunță vineri, 16 februarie, că va pune la dispoziție un nou sprijin pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani. Astfel, aceștia vor putea contracta credite în valoare de 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului, pentru a putea începe sezonul agricol. Conform unui comunicat de presă emis de Executiv, la prima etapă, creditul va fi oferit pe o perioadă de până la 18 luni de acordare inițială și șase luni de grațiere de plată cu acoperirea dobânzii de până la 7%, ce va fi achitată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). 

Noul mecanism a fost anunțat la întâlnirea prim-ministrului Dorin Recean și vicepremierului, ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu mai mulți producători agricoli. În urma discuțiilor, grupul de producători protestatari a anunțat că va sista protestul și va debloca drumul de acces spre vama Leușeni până marți, 20 februarie, când va avea loc o altă ședință la care va fi definitivat acest mecanism, se arată în comunicat.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a accentuat importanța modernizării afacerilor din domeniul agricol și analizei oportunității de prelucrare a unor culturi în anumite zone ale țării, pentru a evita pierderile.

„Vreau să mulțumesc agricultorilor care muncesc foarte mult, cu sârguință, reușesc să aibă afaceri profitabile și să plătească impozite. Ajutăm domeniul agricol și vom continua să găsim și mai multe resurse”, a precizat premierul Dorin Recean.

La întâlnirea cu agricultorii, prim-ministrul Dorin Recean a mai îndemnat fermierii protestatari să nu blocheze căile de acces, deoarece acest lucru încalcă dreptul persoanelor la libera circulație, prejudiciază activitatea agenților economici și pune în pericol viața oamenilor.

„Nu ajută să blocați drumurile și vămile. Din contra, impuneți un cost și mai mare asupra agenților economici, care achită taxe din care se plătesc subvențiile și ajutoarele, inclusiv în agricultură. Blocarea drumurilor și a vămilor nu va aduce mai multe subvenții sau alocări din partea Guvernului pentru agricultură. Guvernul este obligat să aibă grijă de absolut toate categoriile. Noi toți trecem printr-o perioadă destul de dificilă. Împreună trebuie să-i facem față”, a adăugat șeful Executivului. 

Reprezentanții fermierilor au declarat după ședință că suma ar fi ca „niște oase aruncate la câine” și că așteaptă să fie informați care vor fi următoarele acțiuni de sprijin ale Guvernului. Aceștia au spus că în cadrul ședinței au fost discutate două subiecte: motorină și compensații.

„Ceea ce s-a propus acolo, așa, niște oase aruncate la câine, cu alea 500 de mii… Eu am făcut un calcul simplu, acele 500 de mii – este vorba de un credit, nu sunt bani din bugetul de stat. Este un credit pe care îl vor putea accesa fermierii pentru a porni campania de lucru în primăvară. Un calcul simplu: 500 de mii împărțit la 10 mii de lei iese 50 de hectare, iată 50 de hectare îți dau în mână. Ce facem cu cei care prelucrează 100? 200? 300 de hectare? Ce vom face la toamnă când va veni timpul să recoltăm și vom vinde producția la prețuri de nimic? Astea sunt întrebările pe care le-am dat. Le-am dat termen să vadă, le-am dat termen să nu arătăm că suntem niște scăpați sau influențați de către cineva. Decizia este a tuturor (…)”, a declarat Sergiu Ștefanco.

La ora 17, reprezentanții Poliției de Frontieră au anunțat că drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița a fost deblocat, iar circulația mijloacelor de transport reluată în regim normal.

Agricultorii au adus vineri, 16 februarie, canistre la Parlament. Gestul de protest a venit la trei zile după ce Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a declarat că R. Moldova „nu are nici două canistre” în care să depoziteze motorina donată de România pentru fermieri.

Un alt grup de fermieri au protestat la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Potrivit oamenilor legii, producători de cereale agricole, „cu nepăsare au abandonat tehnica agricolă pe traseul Leușeni, blocând astfel orice cale de acces” pentru o ambulanță solicitată de un bărbat cu probleme cardiace.