Principală  —  Ştiri   —   Guvernul anunță inițierea procesului de…

Guvernul anunță inițierea procesului de executare a plății compensatorii, de 5 mii de lei, pentru asistenții personali din capitală

Sursa: Casa Nationala de Asigurari Sociale a Republicii Moldova/Facebook

Reprezentanții Guvernului au anunțat marți, 19 martie, că în partea a doua a zilei va fi inițiat procesul de executare a plății compensatorii de 5 000 de lei pentru luna martie, destinate asistenților personali din municipiul Chișinău.

Asistenții personali vor primi un SMS pe telefonul mobil, iar, din acel moment, vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a ridica plata de la orice oficiu poștal.

„Dacă nu ați primit SMS-ul în cauză, dar ați fost prejudiciați (vi s-a redus salariul sau ați fost demiși), vă rugăm să sunați la numărul de telefon: 067779370.

Amintim că Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga Primăria municipiului Chișinău să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Prin modificarea respectivă, Executivul va achita aceste salarii în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei”, se arată în mesajul publicat de reprezentanții Executivului.

Conform Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cei circa 1 200 de asistenți personali, „care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive ale Primăriei municipiului Chișinău”, vor primi suport financiar:

– în luna martie o plată în sumă fixă de 5 000 de lei pentru toți asistenții vizați

– în luna aprilie vor beneficia de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

Plățile vor fi realizate fără necesitatea unei solicitări sau depunerii unor cereri, dar cu efectuarea unor evaluări suplimentare (pentru a stabili în ce măsură a fost afectat fiecare asistent personal) și vor putea fi ridicate la Oficiile „Poșta Moldovei”. 

După ce le-au fost reduse salariile cu 50%, mai mulți asistenți personali au protestat, luni 11 martie, la Primăria municipiului Chișinău.

Pe 3 ianuarie a fost semnat un ordin de către Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) a Consiliului Municipal Chișinău, care prevede concedierea asistenților personali ce sunt la pensie și a celor 190 de asistenți personali care primeau anterior salarii din Fondul de susținere a populației finanțat de Guvern, dar și reducerea salariilor cu 50% a celor rămași.

Fondul a fost închis, iar salarizarea asistenților a trecut de la Guvern la autoritățile municipale. De la 1 ianuarie 2024, Primăria Chișinău și autonomia găgăuză, structuri care nu au fost incluse în reforma asistenței sociale „Restart”, urmează să achite integral salariile asistenților personali care activează în raza teritoriului lor administrativ, asta în timp ce la nivel de țară, serviciul social „Asistență personală” este finanțat din bugetul de stat, iar asistenții personali angajați anterior de Consiliile raionale și de Primăria municipiului Bălți au fost transferați în subordinea agențiilor teritoriale ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

Ulterior, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a atacat în instanța de judecată Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) a municipiului Chișinău. Judecătoria Chișinău urmează să se pronunțe în privința legalității actelor administrative ale municipiului Chişinău față de angajații și beneficiarii Serviciului „Asistență personală”. Totodată, Ministerul a înaintat un demers către Centrul Național Anticorupție în vederea examinării faptelor legate de depășirea atribuțiilor ale factorilor de decizie.

În legătură cu protestul asistenților personali, primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate că ar face politică pe seama problemelor asistenților personali. „Oamenii au fost mobilizați din nou să vină la Primăria Chișinău. Împărtășim nedreptatea făcută în raport cu acești specialiști, doar că nu Primăriei Chișinău trebuie să se adreseze, ci Guvernului, Parlamentului și Președinției. Există un partid care deține toată puterea în stat și care a decis să facă discriminare pe seama oamenilor, a instituțiilor, a localităților”, a declarat Ceban.