Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul președinte al CSJ, Ion…

Fostul președinte al CSJ, Ion Druță, este judecătorul vizat de perchezițiile CNA, într-un dosar de corupție

Fostul judecător de la Curtea Supremă de Justiție vizat în schema de corupție investigată de Centrul Național Anticorupție și procurorii de la Bălți, domiciliul căruia a fost percheziționat astăzi, miercuri 27 martie, este Ion Druță, care a fost și președinte al CSJ.

El este în prezent avocat, fiind învinuit de săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Dosarul pe numele său este examinat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Din imaginile publicate de CNA se poate vedea casa acestuia, despre care Ziarul de Gardă a scris încă în 2013.

Foto: CNA

Iată cum arată casa lui Ion Druță, fotografiată de ZdG:

Casa fostului judecător CSJ, Ion Druță. Foto: ZdG

Ion Druță, ex-președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), este anchetat penal pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei, iar în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc.

ZdG a localizat bunurile imobile procurate în ultimii ani de membrii familiei Druță și a consultat mai multe note informative care au fost găsite în biroul magistratului de la CSJ.

Centrul Național Anticorupție a anunțat că a efectuat, miercuri 27 martie, 19 percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul comiterii infracțiunii de corupere activă și trafic de influență. Acțiunile se desfășoară la domiciliile, oficiile și în mijloacele de transport ale persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor, notează CNA.

Potrivit CNA, ar fi vorba de o schemă de corupție, în care sunt implicați avocați, polițiști și un fost judecător al Curții Supreme de Justiție. Cazul este cercetat împreună cu procurorii de la Bălți.

Potrivit probatoriului administrat, cei vizați, având persoane cunoscute în cadrul instanțelor de judecată de diferit nivel ierarhic, ar fi acceptat și primit bani în proporții deosebit de mari de la persoane interesate, pentru a-i influența pe judecătorii Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău, în vederea pronunțării unor hotărâri sau decizii favorabile.

Un avocat a fost reținut pentru 72 ore, iar în privința celorlalte persoane acțiunile de urmărire penală continuă, notează CNA.