Principală  —  IMPORTANTE   —   Foști angajați ANSA acuză directorul…

Foști angajați ANSA acuză directorul de „management ilegal” și „monopol artificial”. ANSA: Nu comentăm asemenea declarații

Screenshot

Trei foști angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au organizat un briefing de presă în care au acuzat conducerea instituției publice, în special, directorul Radu Musteață, că au fost concediați ilegal. Foștii angajați au menționat că directorul ANSA „practică un management abuziv și ilegal” și că Radu Musteață ar fi favorizat unii agenți economici pentru a crea o situație de monopol.

Cristina Grădinaru a menționat că a activat la ANSA din 2018. „Pentru a mă face să-mi dau demisia au fost depuse doua sesizări la procuratură pentru a-mi deschide dosar penal”. În octombrie 2022 a fost eliberată cu sancțiune, iar în februarie 2024 a fost repusă în funcție, dar din nou concediată.

„Nu există segment în domeniul ANSA care nu ar fi afectat de acțiunile frauduloase a lui Radu Musteață. Pe domeniul produselor de uz fitosanitar și fertilizant, acesta, pe răspundere personală a admis importul unor pesticide în cantitate de 1330 de litri, care la acel moment era radiat din registrul produselor de uz fitosanitar, ca fiind interzis spre utilizare, conform cerințelor Uniunii Europene. Produsul era expirat din 2019. Acest lot a fost refuzat spre import, până la numirea lui Radu Musteață în funcție”, a declarat fosta angajată ANSA.

Alexandru Prodan, susține că a fost concediat prin reorganizare. „Musteață a eliberat din funcție persoanele, chiar dacă nu au fost reduse funcțiile lor. În loc au fost angajate persoane comode”.

Dumitru Puha, fost șef al subdiviziunii teritoriale ANSA Bălți. „Pe parcursul a șapte ani cât am activat, am primit calificativele de „bine și foarte bine”, careva sancțiuni disciplinare n-am avut. În octombrie 2021, la o ședință online, Radu Musteață, proaspăt investit în funcție a menționat că urmează perioada de reorganizare și urmează să fim preavizați. Peste o lună, într-o discuție cu Radu Musteață am fost informat că funcțiile de șef de subdiviziune, atât în municipiul Bălți, cât și în alte raioane urmează a fi lichidate, respectiv mi-au fost propuse alte funcții, dar care nu au fost echivalente funcției anterioare. În plus, funcția propusă în Cimișlia, presupunea acoperirea cheltuielilor pentru cazare și transport de către mine. Am refuzat această funcție, la care Radu Musteață a spus că așa a hotărât conducerea țării și nimic personal. La sfârșitul lunii noiembrie, 2021 am fost eliberat din funcție, fapt contestat de mine în instanță, iar Judecătoria Chișinău a anulat ordinul și a dispus repunerea imediată în funcție. În ianuarie 2024 am fost eliberat din nou din funcție. Consider că Radu Musteață practică un management abuziv și ilegal”, a declarat Puha.

„Pe toată perioada activității acestuia s-au creat mai multe situații de monopolizare pe anumite produse”

Cristina Grădinaru la sfârșitul briefing-ului de presă s-a adresat agenților economici care ar fi fost dezanvantajați de directorul ANSA să vină cu mesaje publice despre presupusele ilegalități

„Pe toată perioada activității acestuia s-au creat mai multe situații de monopolizare pe anumite produse. Unul din cazuri care este pe larg cunoscut a avut loc când Musteață activa șef de direcție a siguranței și calității produselor alimentare de origine nonanimală, atunci când prețul la hrișcă a crescut de cinci ori. Motivul a fost crearea artificială de criză pe piață. Rapoartele de laborator se eliberau ca fiind neconforme pentru produsul importat, astfel acestea fiind returnate către producători. Pentru anumiți producători, rapoartele erau conforme prin care s-a creat mediul perfect pentru operatorii economici favorizați, pentru a stabili prețul dorit. Recent, în presă a apărut informația privitor la extorcarea sumei de 200 de mii de euro din partea angajaților ANSA pentru un producător de ouă autohton. Acest caz este înregistrat la organele competente și este încă în examinare”, a punctat fosta angajată ANSA.

Solicitat de ZdG pentru o reacție, șeful direcției comunicare cu mass-media, Sergiu Sîrghi a menționat că ANSA își rezervă dreptul să nu comenteze declarațiile foștilor angajați. „Fiecare om are dreptul să-și expună viziunea sa asupra oricărui conflict, dar agenția nu comentează asemenea declarații”.