Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ De ce locuitorii capitalei…

DOC De ce locuitorii capitalei trebuie să achite în continuare taxa pentru salubrizare în valoare de 120 de lei? „Este o dublă taxare a chișinăuienilor”

Sursa: Agora.md

Locuitorii capitalei au început a primi avize de plată cu privire la achitarea taxei de salubrizare pentru 2024. În contextul în care facturile au stârnit confuzie în rândul unor cetățeni, Ziarul de Gardă a analizat deciziile Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la acest subiect și a discutat cu un actual și fost consilier municipal în legătură cu această taxă.

În ianuarie curent, 26 de consilieri municipali au votat un amendament care prevedea anularea taxei de salubrizare pentru anul 2025. Totuși, locuitorii capitalei vor trebui să achite în continuare un tarif de 120 de lei anual pentru fiecare membru al gospodăriei.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC, a menționat că locuitorii capitalei trebuie să achite taxa de salubrizare atât pentru 2024, cât și pentru 2025, calificând-o drept „un instrument de găselniță”.

„Dacă este să vorbim despre 2024, fracțiunea PAS în Consiliul Municipal Chișinău a votat împotriva acestei taxe, dar proiectul privind taxele locale, care includea această taxă, a fost susținut de către Partidul Socialiștilor și respectiv a intrat în vigoare.

În 2025, am reușit să avem o majoritate de consilieri care a votat pentru excluderea acestei taxe, doar că am văzut un boicot din partea Primăriei municipiului Chișinău. Respectiv, secretarul Consiliului Municipal Chișinău nu a semnat decizia și a plasat în Registrul actelor locale o altă hotărâre, care include această taxă de salubrizare (…). Noi am contestat această taxă, am mers și la Cancelaria de Stat.

Din această cauză, chișinăuienii trebuie să achite taxa și pentru 2024, și pentru 2025. Cât privește taxa propriu-zisă, noi considerăm că instituirea ei este ca un instrument de găselniță pentru primarul general și echipa lui de la Primărie pentru a încasa niște bani suplimentari pentru instituție. Este vorba despre 30-40 de milioane de lei anual. De ce considerăm că este o găselniță? Pentru că nu este o claritate cu privire la cum vor fi cheltuiți acești bani. Prima dată, în anul 2021, când a fost inclusă această taxă, am adresat foarte clar întrebările: Pe ce se vor cheltui acești bani? Va fi un cont separat în care chișinăuienii vor avea siguranța că se va cheltui pe asta? Plus la aceasta, este o dublă taxare a chișinăuienilor, în condițiile în care ei deja achită evacuarea gunoiului. Este o confuzie din cauza lipsei de transparență din partea Primăriei municipiului Chișinău (…)”, explică Zinaida Popa.

Conform dispoziției aprobate de CMC pe 23 iulie 2024, chișinăuienii trebuie să achite o taxă pentru salubrizare în valoare de 10 lei lunar (120 de lei anual) pentru fiecare membru al gospodăriei până pe 31 iulie 2025. Taxa urmează să fie achitată pentru perioada fiscală 2024, prin intermediul:

  • oficiilor poștale și băncilor comerciale;
  • serviciului guvernamental de plăți electronice.

Potrivit documentului, unele persoane ar urma să beneficieze de înlesniri fiscale:

  • Persoanele de vârstă pensionară;
  • Persoanele cu dizabilități severe şi accentuate;
  • Persoanele cu dizabilități din copilărie;
  • Persoanele cu dizabilități medii (participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței R. Moldova, participanți la acțiunile de luptă din Afganistan, participanți la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl);
  • Copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Pe 19 decembrie 2024, consilierii municipali au adoptat o decizie cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2025, fiind inclusă și taxa de salubrizare în valoare de 120 de lei anual.

Ulterior, pe 28 ianuarie 2025, 26 de consilieri municipali de pe listele PAS și PSRM au votat un amendament care stabilea că chișinăuienii nu vor achita în 2025 taxa de salubrizare de 120 de lei pentru fiecare membru al gospodăriei. 

Pe 29 ianuarie 2025, reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău au emis un comunicat de presă prin care anunțau că proiectul taxelor locale a fost publicat în Registrul de stat al actelor locale, invocând că votul celor 26 de consilieri „a fost dat cu încălcarea principiilor fundamentale ale procesului legislativ”.

Fostul consilier municipal din partea Platformei DA Victor Chironda subliniază pentru ZdG că Primăria municipiului Chișinău și-a asumat „prerogative care nu sunt legale și a decis în locul Consiliului Municipal Chișinău”.

„Acum reiese că taxa este în vigoare și ea trebuie achitată (…). N-o să fie plătită vor fi penalizări. Aceasta este modalitatea gospodarului nostru de a colecta bani pentru proiectele sale electorale. Oamenii care plătesc această taxă trebuie să înțeleagă foarte clar că banii sunt colectați pentru Ion Ceban, pentru că niciodată n-a fost publicat niciun raport și nicio dare de seamă despre cum sunt cheltuiți acești bani. Ni se spune că ei sunt pentru salubrizare, dar cum s-au cheltuit ei, pentru ce fel de salubrizări, niciodată nu este clar. Este o modalitate de a colecta încă 30-40 de milioane de lei în fiecare an, care se duc pe proiecte de înfrumusețare a orașului Chișinău (…)”, a spus Victor Chironda.

Fracțiunea PAS din CMC a cerut și în iunie 2023 anularea taxei de salubrizare din municipiul Chișinău și a acuzat că banii care urmau să fie colectați, vor fi cheltuiți pentru „promovarea imaginii lui Ion Ceban și a prietenilor săi”. La scurt timp după declarațiile făcute de consilierii municipali PAS, Primăria municipiului Chișinău a venit atunci cu o reacție, menționând că „nu există nici un mecanism legal de restituire a resurselor achitate sau alt mecanism care să poată fi pus în aplicare pentru a nu achita”.

Locuitorii municipiului Chișinău achită o taxă de salubrizare după ce pe 15 decembrie 2021, CMC a adoptat un proiect de decizie cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2022. Taxa pentru salubrizare a fost aprobată atunci în mărime de 10 lei lunar, pentru fiecare subiect al impunerii – persoană înscrisă la adresa declarată ca domiciliu, în funcție de apartament și bloc sau casă la sol.